Átvették és már fel is újítják a múzeumot

Tavaly még úgy tűnt, hogy végleg le kell húznia a rolót a Mecseki Bányászati Múzeumnak, mert a korábbi fenntartónak nem volt pénze a további működtetésre. A város megmentette a patinás tárlatot és már el is kezdődött az épület felújítása.

hirdetés

A bányabezárás után szétszórt emlékeket egy évtizede vették át és rendezték el, ekkor nyílt meg Pécsett a bányászati múzeum. Ezt követően 2010-ben a  föld alatti tárlat új, külszíni részleggel is gyarapodott. Igen ám, de az elmúlt években egyre komolyabb pénzügyi gondjai akadtak a fenntartó (egyébként soproni székhelyű) Központi Bányászati Múzeumnak. Végül úgy döntöttek, nem tudják tovább üzemeltetni a létesítményt, így azt a város vette át.

A pécsi önkormányzat a néhány hónapig tartó szünet után idén februárban nyitotta meg a Káptalan utcában két helyiségből álló föld felszíni és a 440 méter hosszú föld alatti bemutatóhelyet, ahol 1500 tárgyat, dokumentumot nézhetnek meg az érdeklődők.

A tárlat az elmúlt fél év során rendkívül népszerűnek bizonyult valamennyi korosztály körében. Több mint ötven iskolai osztály és turisták ezrei látogatták már a múzeumot, a vendégkönyvbe számos bejegyzés került – tudtuk meg a múzeumtól.

A korábbi fenntartó az állagmegőrző munkálatokat anyagi forrás híján nem végezte el, azonban az új fenntartó és a működtetésért felelős Janus Pannonius Múzeum megállapodásának köszönhetően 2014 szeptemberétől megindult a felújítás, amelynek eredményeként a szóban forgó vágatszakasz ismét bejárható lesz.

A felújítás fázisait a látogatók is megtekinthetik, a munkálatok idején meg lehet nézni a kiállítást, és követhetővé válik a vágatokat tartó szerkezet, a bányaácsolat megalkotása.

A mintegy hatmillió forintba kerülő felújítási munkák egy évig tartanak majd, ennek köszönhetően a kiállítás témában érintett installációja teljesen megújul.