Ausztrál hangszert is bevet a pécsi “egyszemélyes” zenekar

Nemes Gábor, vagy ahogy sokan ismerik: a Kölyök. Ő egyedül testesít meg egy zenekart. Egyszerre játszik három hangszeren és még énekel is. A Fülesbagoly tehetségkutatón figyeltek fel a pécsi zenészre.

hirdetés

Sokat gyakorol, igaz, ha hibázik, csak magát okolhatja. A próbák után sörözik is, igaz, nem a haverokkal, egyedül. Egyszemélyes formációja úgy szól, akár egy zenekar. A Kölyök ezt az úgynevezett „one-man-band” formációt csupán egy éve csinálja, de már most megnyerte a Fülesbagoly tehetségkutatót.

A Fülesbagoly tehetségkutatót idén januárban hirdették meg olyan magyar és határon túli zenekaroknak, akik élőben, hangszerekkel zenélnek, vannak saját dalaik és nem rendelkeznek lemezkiadói és országos rádiós múlttal. A nyeremény ugyanis nem más, mint népszerű zenekarokkal való közös fellépés, valamint stúdiózás és sajtómegjelenés majdnem 5 millió forint értékben. 
Still0504_00000
A beatbox és a gitár összehangolása volt a legnagyobb kihívás

– Budapestről költöztem Pécsre a családom miatt, viszont a fővárosi zenekarom tagjai nem követtek, így jobb híján egyedül kezdtem el próbálni. Sokszor többet is, mint korábban a haverokkal. Innen eredt, hogy elindulok a tehetségkutatón – mesélte a kezdeteket Kölyök, akire még középiskolában ragadt rá a beceneve.

A Kölyök, ha nem a szövegíráson dolgozik, akkor többek között gitárt oktat középiskolásoknak, emellett sokat koncertezik. 

A Kölyök és a Bakfitty

A versenyen tíz zenekar indult, köztük rockbandák is. Kölyök őket utasította maga mögé.

– Szerintem azért tud erős lenni a produkcióm, mert amikor egyszerre szólal meg több hangszer, és csak én állok a színpadon, az meghökkenti az embereket. A hangzásvilág pedig nem egy megszokott “egyszemélyes” zenekaré.

Be kell vallanom, hogy ez azért nagyfokú koncentrációt és zeneileg is nagy kihívást jelent számomra.
A didgeridoo egy ausztrál hangszer, ami olyan mint egy porszívócső, de hangzása azért más
A didgeridoo egy ausztrál hangszer, ami olyan, mint egy porszívócső, de hangzása azért más

A Kölyök ugyanis visszanyúl a magyar népzene gyökereihez, ez pedig nagyban eltér a megszokott loopolástól.

– Ebben a stílusban már vannak emblematikus előadók, olyanok mint a DUB FX. De itt a hip-hop és az elektronika, ami viszi a hangzást. Nálam inkább egy zenekarra hasonlít a hangzás, szerintem ez jóval izgalmasabb, kevésbé válik unalmassá.

Kölyök saját maga írja dalait, amibe beleviszi a magyar népzene dallamait is, ezzel az a célja, hogy új köntösbe csomagolva fogyaszthatóvá tegye a mai kor számára is a régi dalokat.