Ez a pécsi férfi úgy szeret, ahogy senki más!

Szőke Tibor és a boldogságot hozó kártyák

„Hinni kell, szeretni pedig kötelező”. Ez csak egy, Szőke Tibor több mint ezer bölcsessége közül, melyeket Nap-Igék néven osztogat a városban és az interneten. Hogy miért? Egyszerűen csak örömet akar okozni másoknak, és magának.

Szőke Tibor hosszú évek óta hoz örömet a pécsiek számára. Ő az, aki postai kézbesítőként „isteni szerencsének” fogta fel, hogy Györgytelepen tölthetett be szolgálatot, és segíthetett az ott létminimum alatt élő embereknek, nem csupán a segélyek, kifizetések, és levelek átadásával, hanem olyan apró, kézzel írt üzenetekkel, melyekből árad a pozitív életszemlélet, a felebarátok iránt táplált feltétel nélküli szeretet, és a segíteni akarás. Annak idején ettől a munkaterülettől minden pécsi postás félt, senki nem akart ott dolgozni.

Szőke Tibor és a boldogságot hozó kártyák
Szőke Tibor és a boldogságot hozó kártyák

Szőke Tibor már nem kézbesít Györgytelepen, nemrég még a pécsi Család- és Gyermekjóléti Központnál dolgozott, jelenleg pedig a Tüzér utcai gyermekotthonban gyermekfelügyelő, amivel – mint azt lapunknak mondta – egy újabb álma vált valóra, hiszen a rászoruló gyerekek segítése szakmájába vág. Szőke ugyanis szociális asszisztensként és pszichiátriai gondozóként mindenhol a gyengék, a betegek, a magányosok támogatását kereste. Dolgozott többek között pszichiátrián, közmunkásokkal, idősek otthonában is.

Örömet okozott a legszomorúbb sors pécsieknek is
Örömet okozott a legszomorúbb sors pécsieknek is

A munkahelyváltás ellenére a kis cetlikre írott pozitív üzenetei nem felejtődtek el, sőt. Szőke immáron 5 éve kezdte el a „fényt hozó” Nap-Igéknek keresztelt cédulák készítését, ami mára kinőtte magát, az igék színes kártyák formájában élnek tovább. Mint mondta, volt egy bizonyos pont a postai munka után, mikor megunta a cetligyártást, de azok annyira sikeresek voltak, annyira szerették őket azok, akik kaptak tőle, hogy egyszerűen nem tudta abbahagyni az írásukat.

Több mint ezer Nap-Igéje van már
Több mint ezer Nap-Igéje van már

Ma már több mint ezer különböző kártyája van, melyeket a Nap-Igék Facebook-oldalán is árul, vagy osztogat. Vannak már támogatói és rajongói is, akik a kártyák elkészítésében segédkeznek neki, van aki alapanyagot ad, van aki nyomtatja őket. Szőke kifejtette, sokan vesznek vagy kapnak tőle nagyobb csomaggal, hogy szétoszthassák ismerőseik, barátaik, és – ez a lényeg – ismeretlenek között. Ezt teszi Ő is, akinél mindig vannak a kártyákból. De honnan is jött az ötlet?

– Csak örömet akartam okozni, bárkinek. Valami olyasmit szerettem volna, ami maradandóbb egy jó szónál, aminek ugyan van pozitív hatása, de gyorsan elillanhat. A cédulák és a kártyák így jöttek a képbe. Van aki csak rápillant egyre és ezzel le is tudja, de van, aki akár napokig is képes rajtuk elmélkedni – mesélte Szőke.

Megfontolandó bölcsességek kártyákon
Megfontolandó bölcsességek kártyákon

A kártyákon olyan szövegek vannak, mint például: „Hinni kell, szeretni pedig kötelező.”, „Tedd magad boldoggá, hogy örömére legyél másoknak is!”, „Mérgezett ember marja csak a másikat.”, „Nevesd ki magadból a mérgedet!”, „Tedd szívből, mert mindent csak onnan érdemes!”, ”Szeretve minden jobb!” és folytathatnánk napestig.

– Úgy gondolom, hogy ha másnak örömöt tudok okozni, azzal magamat is boldoggá teszem. Hiszem, hogy azt az örömöt, amit másoknak adunk, nem veheti el tőlünk senki. Valamilyen szinten önző dolog ez, de jólesően önző – mondta, majd hozzátette, hogy a Nap-Igékkel a célja továbbá az, hogy rádöbbentse az embereket arra, hogy értékes az életük. A kártyáknak köszönhetően pedig ezek az értékes életek összekapcsolódhatnak, megérinthetik egymást. Így szeretné Szőke „jobbá írni” a világot.

Csak örömet akar okozni nekünk
Csak örömet akar okozni nekünk

A szeretet motiválja, üzeneteiben a szeretet erejét hirdeti. Ahogy mondani szokta: „Szeretni az életet, másokat, és főként önmagunkat – ennél nagyobb ajándékot soha nem fogunk kapni”.

Kérdésünkre, hogy honnan ez a lehengerlő mértékű bölcsesség, a következőket mondta:

– A bölcsességet nem én találtam ki, az ott van mindenhol. A Bibliában, más vallások tanításaiban, az élettapasztalatokban, a természetben, mindenütt. Csak meg kell találni. A lényeg azonban az, hogy ezeket a bölcsességeket jótettekre váltsuk, hogy hatásukra talán több jó cselekedet történik a környezetünkben – mondta.

"A bölcsesség ott van mindenhol."
“A bölcsesség ott van mindenhol.”

Szőke Tibor pozitív gondolatokkal teli kártyáiból idén júliusban kiállítást is rendeztek Pécsett, a bölcsességeket, aforizmákat pedig egy könyvben is összegyűjtötte.

Hirdetés