Bajban a pécsi Vöröskereszt

Nem tudja raktározni a felajánlók által adományozott nagyobb mennyiségű árut a Vöröskereszt Pécsett. Emiatt többször vissza is kellett utasítaniuk bútor- illetve háztartási eszközöket.

hirdetés

– A fő problémánk, hogy jelenleg a számunkra kedvezményes áron biztosított raktárakat sem vagyunk képesek használni nagyobb tárgyak vagy nagyobb mennyiségű felajánlások esetén. Ezek ugyanis nehezen megközelíthetőek, s mindeddig nem találtunk sem olcsóbbat, sem jobban használhatót – kesereg Szücs Edit, a Vöröskereszt megyei koordinátora.

Vinnék, ha lenne, hova…

A szervezet így is havi kétszázezer forintot költ a meglévő, korlátozott lehetőségeket biztosító, félmegoldásnak számító raktárak fenntartására.

– Olyan helyet keresünk már hónapok óta, amely földszintes, s biztonságos környéken van, ám nem jártunk sikerrel. Pedig éppen ilyenkor, karácsony idején keresnek meg bennünket olyan felajánlásokkal, amelyekhez szükségünk lenne rá – magyarázza.

Sokszor emiatt azt a megoldást választják, hogy megkérik a felajánlót, próbálja ő maga kiszállítani a bútort a rászorulónak, még ha tisztában is vannak vele, hogy mindez nagy áldozat, s nem mindig sikerül.

– Ha tudjuk, más segélyszervezethez vagyunk kénytelenek irányítani a felajánlót, de ez sem mindig megoldás, ezért önhibánkon kívül lemaradhatnak rászorulók egyébként számukra elengedhetetlenül szükséges tárgyakról, eszközökről. Ők maguk ugyanis általában nincsenek abban a helyzetben, hogy bárhová elmenjenek a nagyobb dolgokért – teszi hozzá.

A raktárkérdés már csak azért is fontos a 130 éve működő szervezetnek, mert egy-egy, tömegeket érintő havária eseménynél például pokrócok, kabátok, élelmiszerek gyors és hatékony kiszállítására van szükség. Ez jelenleg alig lenne megoldható Pécsen.

A Vöröskereszt helyi szervezete a raktárgondok mielőbbi megoldásához ezért jelenleg várja azon cégek, vállalkozások jelentkezését, akik 100-200 négyzetméteres, akár irodahelyiséggel is rendelkező szabad raktárral rendelkeznek. Ők a baranyamegye@voroskereszt.hu e-mail címen jelezhetik, ha át, vagy ki tudnák adni nem használt ingatlanjukat.

– A cégekre bízzuk, hogy kedvezményes, akár jelképes áron, vagy ingyen biztosítják a helyiséget. Minden megoldásnak örülnénk, ahogy a rászorulók is – így Szücs Edit.