Bár nem ért hozzá igazán, jól gondozza a pécsi idős úr a világ legöregebb szőlőjét

Lapunk többször írt már a matuzsálmi kort megért szőlőtőkéről, mely egy pécsi ház udvarán áll és az 1500-as években ültették. Korábban mi is beszélgettünk a tulajdonossal, most pedig a Helló Vidék mutatta be Tóth Ödönt és öreg növényét a nagyvilágnak. 

Valamikor a török időkben, körülbelül 450 évvel ezelőtt ültette valaki azt a szőlőtőkét, ami a mai napig él és terem Pécs belvárosában, egy családi ház kapujában. Valószínűleg ez a legöregebb szőlő a világon, mégsem kerül be a rekordok könyvébe, hiszen ahhoz, hogy bizonyítsák a korát olyan eljárásnak kellene kitenni a növényt, melyet nem feltétlenül élne túl.

A tőke ma is 80-100 kilogramm finom csemegeszőlőt hoz egy évben, melynek egy részét megeszik, a többiből pedig pálinkát főznek. A gazdája a riportban elárulta, ő nem igazán ért a szőlőműveléshez, de 50 éve gondozza az öreg tőkét, az pedig „eddig túlélte őt”.

Íme, itt a teljes videó: 

Péterffy Attila, Pécs polgármestere is megemlékezett róla, hogy büszkék lehetünk a város egyik értékes kincsének tekinthető szőlőtőkére:

hirdetés

Hirdetés