Betegeket gyógyít az izomember

Gyógytornászként a Szívgyógyászati Klinikán segít az embereken, edzőként testépítő és fitneszversenyekre készíti fel a sportolókat, de saját testét sem hanyagolja el. A 24 éves Bibó Alpár Zoltán családján kívül a barátnőjének hálás, aki elviseli hóbortjait.

hirdetés

– Marosvásárhelyen születtél, majd családoddal Zalaegerszegen éltetek. Hogyan kerültél Pécsre?

– A főiskola miatt: gyógytornásznak tanultam az Egészségtudományi Karon. Ez nagyon jó alapot adott ahhoz is, hogy később a fitnesziparban is megálljam a helyem.

– Miért Pécset választottad?

– Amikor főiskolára jelentkeztem, egy szándék vezérelt: elszakadni otthonról és önállósodni. Nem voltak ismerőseim Pécsen, azóta ez teljesen megváltozott, sok baráti kapcsolatra tettem szert. Az évek alatt megszerettem a várost, nem is szándékozom elköltözni innen, Pécset érzem az otthonomnak.

Az egyik sikeres versenyen

– Ha már fitnesz: mikor kezdted a sportot?

– 2003 decemberében, még Zalaegerszegen kezdtem el edzőterembe járni, mert a 180 centiméteres magasságomhoz 59 kilogramm párosult. Ezen mindenképp változtatni akartam. Jó közösségbe kerültem, ahol voltak versenyzők, így egyre jobban belerázódtam ebbe a világba. Mondanom sem kell, hogy rabul ejtett, sőt, azóta egyre több lehetőséget látok benne.

– A főiskola mellett mennyire tudtál intenzíven sportolni?

– Mikor Pécsre kerültem, folytattam az edzéseket, sőt ismerősök által a versenyzők világába is bekerültem.

– És az első versenyedet rögtön meg is nyerted.

– Igen, 2008-ban. Balmazújvárosban egy kezdőknek rendezett testépítő versenyen sikerült felállnom a dobogó legfelső fokára. Ez hihetetlen motivációs erővel bír. Ezt követően volt még két verseny, amelyen 2. helyezést értem el a kategóriámban.

– Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

– A főiskola utolsó évében sikerült még egy szezonra felkészülnöm. 2010-ben Olaszországban indultam világbajnokságon, ahol nagy örömömre bezsebeltem a junior kategória első helyét. Ennek és az első versenyen elért helyezésnek örülök legjobban.

A zord külső szelíd belsőt takar

– Közben sikeresen elvégezted a főiskolát, és jelenleg a Szívgyógyászati Klinikán segítesz az embereknek.

– Így van, gyógytornászként dolgozom a klinikán. Jó érzés segíteni az embereken, és látni őket úgy elhagyni a kórházat, hogy talán ezzel jobb és hosszabb életet élhetnek. Ez azonban egy olyan szakma, amely során nagyon sok tanfolyam és továbbképzés áll az ember előtt, amik sajnos anyagilag eléggé megterhelőek.

– Térjünk vissza a testépítéshez. Edzőként is helytállsz a sportban?

– Igen, edző is vagyok. Tavaly lehetőségem adódott, hogy teljes mértékben én készítsek fel versenyre egy úriembert. A WBPF szövetség által rendezett magyar bajnokságot megnyerte, és két versenyen is ő kapta meg a legjobb pózolói díjat.

– Jelenleg vannak versenyzőid?

– Két lányt és egy fiút készítek fel versenyre. A lányok modell, a srác pedig testépítő kategóriában fog majd indulni.

– Mivel jár egy ilyen felkészülés?

– Három szakasza van: a tömegnövelés alatt minél több izmot kell felhalmozni, itt zsírosodik is a test, de ahhoz, hogy a szálkásításnál maradjon minél több izom, szükséges ez a szakasz is. Második rész a szálkásítás, ami 8-tól 16 hétig is eltarthat. Itt már csak minőségi tápanyagokat viszünk be: csirkét, halat, marhahúst, zabpelyhet, barna rizst és töménytelen mennyiségű zöldséget. Ennél a szakasznál a testzsír százalékának csökkentése a cél minél kevesebb izom elvesztésével. A harmadik a legkritikusabb szakasz, a versenyek előtti egy-két hét, amikor a só- és vízháztartást csökkentjük, hogy minél jobban „rászáradjon” a bőr az izomra, és és minél inkább láthatóak legyenek.

A magyar bajnokkal, Belső Péter Gáborral, akit Alpár készített fel

– Ezek mellett hobbira marad időd? Mivel töltöd a szabadidődet?

– Számomra a testépítés a hobbi, ezenkívül mindenféle mozgásformát kedvelek, az más kérdés, hogy a testépítésnek rendelem alá ezeket is. Valamint szeretek foglalkozni beteg, sérült emberekkel, így a szabadidőmben is járok gyógytornáztatni, amit nem munkának fogok fel.

A fotókat Csák István készítette.

 • Sets

  csikasz!
  miért kell bunyózni? ja, mert máshogy nem tudod az igazad bizonyítani? azért mert 1-2 divattestépítő rommá szolizza magát, nem jelenti azt, hogy minden testépítő egész nap bent sül a szoliban…És amit Alpi felépít, az gránitkemény szín hús! az a kérdés, hogy milyen céllal építi magára! nem hasonlítunk össze egy scania r730 as kamion egy Ferrari F12 Berlinettával, pedig mindkettő ugyanannyi lóerőt rejteget a tető alatt! vagy a testépítőket sem hasonlítjuk a súlyemelőkhoz: hasonló fizikum, csak (ismétlem magam) másra használják az erejüket.
  ha nő lennék, inkább ez tetszene, mint az 50 kilós idióta módra felöltöző FB-on pózóló, berskában apu pénzét egy pólóra elköltő metroszexuális kisgyerekek…azért mert valaki szerda-péntek-szombat nem issza magát a sárga földig, nem bagózik, nem drogozik, és nem csak a focit nézi, és szotyizik a TV előtt az még lehet normális ember. ez is egy hobbi. az más kérdés hogy ehhez az elétformához való hozzáállása milyen mértékben változott a társadalomban, az elmúlt 30 évben…

 • azta

  Van olyan nő, akinek ez tetszik?

 • Csikasz

  A gyúrós arcok mind hiú, metroszexuális lufik, akik porokat esznek és egész nap nézegetik magukat, mint valami ribanc. Máskülönben pedig félős kis gizdák, állandóan attól rettegnek, hogy megsérül a hibátlan, szétszolizott testük, azért ha bunyó van, visítva elszaladnak.

 • Kamilla

  Szép teljesítmény, gratula a fiatalembernek. Ugyanakkor van abban is valami, amit a “Sakkozó” nevű hozzászóló írt. Nem normális dolog az, ha valaki olyan funkció nélküli izmokat növeszt, aminek nincs produktív értéke, csak a puszta esztétikum. Persze az Everest megmászásának vagy ketrec nélküli cápasimogatásnak sincs önmagában túl sok értelme, minden befektetett munka ellenére, maximum egy csúcsélménnyel gazdagabb lesz az ember. A fő kérdés a testépítéssel kapcsolatban az, hogy ha valaki minden idejét evéssel, tükörben pózolással és gyúrással tölti, vajon marad-e ideje emberi életet élni?

 • Isti

  Jó látni, hogy a “sakkozó” néz mögé bújt irigy, rosszindulatú emberen kívül a többiek elismerik a kitartásod Alpi!

 • Sakkozzuk le!

  Egy tolókocsis sérült gyermek édesanyja vagyok. 18 éves fiam számára eddig utálatos kínszenvedés volt az örökös gyógytorna. Viszont amikor megismerte Alpárt, szinte kivirulva, boldogan, örömmel tornázott. Eddig ezt el sem tudtam volna képzelni.Nagyon hálás vagyok neki. Tapasztalatom szerint, ez az ” izomember ” óriási szeretettel, türelemmel, mélységes szakmai alázattal és hozzáértéssel foglalkozik nagyon súlyosan sérült, elesett betegekkel,
  -azt gondolom- az ilyen ” sakkozóknak” ezt egyszer legalább látni kellene…
  Más szempontból, 47 éves vagyok,fiatal koromban élsportoló voltam és egészségesen élek.
  Azonban 6 évvel ezelőtt, mint derült égből a villámcsapás, egyszer csak a Szívcentrum intenzívén találtam magam. Kedves Sakkozó, te sem tudhatod…..Bizonyára sokan kívánnak neked is hasonlókat,de hidd el – biztos vagyok benne- nem rosszindulatból, nem a betegséget kívánják, hanem azt,hogy ezáltal az a kivételes szerencse érjen, hogy megismerhess egy nagyszerű fiatalembert: Bibó Alpárt !! Nyugi, jó kezekben leszel!!!
  Alpi! Gratulálok a sikereidhez! Édesanyád nagyon büszke lehet rád!

 • Sakkmattozó

  Vajon az mennyire agyzavaros, kisebbségi komplexusos lehet, aki arra izgul fel – irigységében – hogy ilyen fórumokon trollkodik és olyanokról ugat, akiket nem ismer és halvány fingja sincs, hogy ez a sport miről szól?
  Bibó Alpár nagyon elhivatott sportoló és mindenben maximalista!
  Kedves Sakkozó! Reménykedj abban, hogy mivel egész nap a TV előtt iszod a sört, zabálsz, másokat fikázol és ezért majd infarktust kapsz (természetesen ez lehet csak tipp, hiszen én sem ismerlek), Alpár akkor is olyan maximalista lesz a szívcentrumban, amikor téged kezel.

 • eü-s

  Hajrá Alpi! És gartula az eredményeidhez. Nem is tudtam hogy ennyi díjat nyertél, dehát végülis csak kevés ideje dolgozunk együtt a klinikán.:) Alpi nagyon jó szakember, edzőteremben nem tudom milyen, de a betegek közt érti a dolgát :))) csak így tovább……

 • re Sakkozó

  Szerintem te vagy nem sakkozol, vagy nem csinálsz semmit… ilyen megjegyzést csak irigy ember ír. Mellesleg, ha láttál volna már szteroidtól duzzadó “izomzatot” tudnád, hogy az egy kicsit más hogy néz ki, cseppet sem valóságos…

 • Névtelen

  Kedves sakkozó:D , én vagyok ennek az Alpár gyereknek az édesanyukája. Szeretnéd ha ilyen gyereked lenne!!!!

 • Émi

  Alpi amellett, hogy emberileg egy érték, nagyon jó szakember is. Bátran rábíznám az életem. Másnak az autók neki a teste a hobbija. Alpi nem agyatlan módon és ész nélküli gyúr, mint sok beképzelt **** a konditeremben, hanem ésszel és egészségmegőrző módon űzi amit űz. Alpi mi így szeretünk!

 • azta

  Tehát az utolsó lépés, amikor a folyadék fogyasztást csökkentik, hogy rászáradjon a bőr az izmokra.
  Szép és egészséges!!

 • xy

  sakkozó:D te tuti h egy 30 kilós irigy agyatlan lusta verébarcú kis köcsöggyerek vagy!:D szerintem bujj vissza a jó édes anyádba!

 • Schwarzi

  A test fontos, nem az agy! Hajrá Alpár!

 • Névtelen

  A test fontos, nem az agy! Hajrá Alpár!

 • Pemp

  Alpi egyáltalán nem “Testképzavaros, nárcisztikus, kisebbségi komplexusos, szteroidfüggő ember”!!!! Egy évfolyamba jártam vele és semmi ilyesmi nem jellemző rá. Neki ez a hobbija. Miért baj ez? Más meg sakkozik vagy “kockul” akkor azok sem normális emberek??
  Véleményed persze lehet kedves hozzászóló, de kérdem én ha nem tudod elfogadni a többi embertársad bohókás dolgait akkor a sajátodét miképp teszed?

 • Isti

  Sakkozó:

  Vártam a hozzád hasonló becsmérlő, hozzá nem értő hozzászólást, sajnos ez a jellemző!
  Nagyon komoly munka van egy ilyen fizikumban, az izmok kidolgozása igenis komoly fizikai teljesítmény növekedéssel jár együtt! A EGÉSZSÉGES táplálkozást pedig egy versenyző testépítőnél kevesen ismerik jobban! Ráadásul nem csak az ismeretéről van szó, hanem életforma szerinti követéséről is! Szteroidfüggő? Könnyű ráfogni, hogy ettől eredményes valaki! Ha így lenne, sokkal több kiváló fizikum sétálna az utcán. Persze nem így van! Kemény munka, sok lemondás, és évek állnak a fizikum mögött. Az átlagember inkább függő: dohány, alkohol, drogok… Egy testépítő nem él ilyenekkel!
  Felesleges is pazarolni az időt ilyen negatív komment megválaszolására!

  Tisztelet Alpárnak a kitartásért! Nap mint nap látom, mit tesz a sikerért, és ami példaértékű, a betegei gyógyilásáért, és az edzettjei sikeréért is rengeteget tesz!

 • Sakkozó

  Testképzavaros, nárcisztikus, kisebbségi komplexusos, szteroidfüggő embernek kell lenni ahhoz, hogy valaki a teljes életét egy torz férfiasság-látszat létrehozásának szentelje. Ha az izmok kidolgozásának egy teljesítmény elérése lenne a célja, azt mondanám rendben, ám a testépítőknél a mesterségesen felfújt külső öncél. Nyilván gyerekori tramák, fóbiák, önértékelési zavarok komplenzálásaképp jött létre ez az állapot, ami felnőttként nemcsak a kreatív, intellektuális tevékenységek háttérbe szorulását eredményezi, de az a bevitt táplálékkiegészítők és a fokozott terhelés miatt az egészségre is nagyon veszélyes. Mindenkit óvok attól, hogy ezt a deviáns életformát kövesse.

 • Lali

  ez igen, nem semmi munka lehet, hogy ilyen teste legyen