Boros világversenyt rendez Pécs!

Pécs hírét olyan neves zsűritagok vitte messzire, mint tavaly a portugál Maria Joao Almeida és a német Wolfgang Junglas, vagy idén a dél-afrikai Yegas Naidoo és az osztrák Annemarie Foidl.

A megmérettetést csupán öt éve rendezik meg a városban, de a hírét már most világszerte ismeri a szakma. A különlegességekbe a pécsiek is belekóstolhatnak, sőt házhoz hozzák nekik az ország legjobb éttermeit is.

Világszínvonalú borok mustrája

A hétvégén a gasztronómiai világ színe-java Pécsre koncentrál majd. És ebből nem hagyják ki az itt élőket sem. A Portugieser du Monde-ot, a portugiserek világversenyét szombaton Pécsen rendezik meg, amire a szervezők már most kitették a megtelt táblát. Számos országból érkeznek ítészek, akik a versenyen egyszerre olyan válogatásból tudnak borokat kóstolni, amire máshol nem lesz lehetőségük.

Pécs hírét olyan neves zsűritagok vitte messzire, mint tavaly a portugál Maria Joao Almeida és a német Wolfgang Junglas, vagy idén a dél-afrikai Yegas Naidoo és az osztrák  Annemarie Foidl.
Pécs hírét a neves zsűritagok is messzire viszik

 A 2017-es világverseny olyannyira interkontinentális, hogy még Chiléből is neveztek bort. A legtöbb nedű, a minták közel fele magyar, elsősorban a villányi borvidékről érkezett, de a pécsi, a tolnai, az egri, a bükki és hajós-bajai borvidékekről is érkezett jelentkezés.

– A verseny szakmai része tehát Pécsen zajlik, de a nemzetközileg is elismert és ismert bírák nemcsak a borokat kóstolják végig, hanem megismerik a pezsgő városi életet is – mondja Győrffy Zoltán, a rendezvény szervezője.

A világverseny ugyan elsősorban a zsűrinek szól, de a szakemberek által is tesztelt tételsort bárki végigkóstolhatja Palkonyán, a Mokos Pincészetnél. Akik ide látogatnak, azoknak talán még jobb dolguk lesz, hiszen „házhoz” érkeznek az ország legjobb vidéki éttermei is. Így a balatonszemesi Kistücsök Étterem, vagy az encsi Anyukám Mondta országos hírű éttermek konyháit is Palkonyára költöztetik a HÚ!SVÉT+SWEET napokra.

Tavaly még egynapos volt a Hú!SVÉT program, amire több mint kétezren voltak kíváncsiak, idén kétszer ennyi embert várunk – tette hozzá Győrffy Zoltán.

– Palkonyán a megszokottól kicsit eltérően most olyan családi rendezvény lesz, ahol a borok mellé kiváló ételeket, sőt süteményeket is kaphatnak a látogatók – mondta Győrffy Zoltán. Szombaton az éttermeké és a boroké, míg vasárnap az ország legjobb, vidéki cukrászdái vonulnak fel finomabbnál finomabb édességeikkel.

Mindenki belekóstolhat a legjobb borokba Palkonyán
Mindenki belekóstolhat a legjobb borokba Palkonyán
Palkonyán tíz pincészet és porta fogadja be az ország legjobb éttermeit és cukrászdáit. Bárki végigkóstolhatja az ételeket egy kártya segítségével, amit a helyszínen lehet majd megvásárolni.