Brazil költő kapta a költészeti nagydíjat

Immár hatodik alkalommal adták át Pécsett a Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat. A pécsi püspökről, humanista költőről elnevezett elismerést idén tizenegy jelölt közül a brazil költő, Augusto de Campos vehette át. A szoborral és pénzjutalommal járó díjat a Magyar Pen Club 2012-ben hozta létre.

hirdetés
Augusto de Campos brazil költő

Janus műveivel és zsenialitásával új alapokra helyezte a művészetet és lefektette a modern együttélés szabályait. A róla elnevezett díjjal pedig munkásságának népszerűsítése és elismerése is a cél.

– A díjat egy öttagú nemzetközi zsűri ítéli oda azoknak a költőknek, akiknek a költői teljesítménye magában hordozza az emberi műveltség évezredei alatt felhalmozott szellemi és lelki vagyont. Az pedig már hagyomány, hogy a díj átvétele előtt, lerójuk kegyeletünket a nagyszerű költő sírjánál a Pécsi Bazilika altemplomában – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Az elismerést a brazil költő, Augusto de Campos vehette át.

Augusto de Campos 1931-ben született São Paulóban. Költő, fordító, zenekritikus, vizuális művész. Testvérével, Haroldóval 1952-ben indította el a Noigandres nevű irodalmi magazint, amely a kibontakozó brazil konkrétvers mozgalom orgánuma lett. Több tucat kötetet publikált, amelyet számos irodalmi díjjal ismertek el. 1950 és 1970 között elsősorban vizuális költészetet művelt, majd az új média területén kísérletezett, amelynek során verseit elektromos óriásplakátokon, videotext formátumban, valamint a neonfény, a hologram, a lézer és a számítógépes grafika segítségével jelentette meg. A nevével fémjelzett multimédiás események közül kiemelkedik a CIDADECITYCITÉ című nagyszabású poéma „többhangú” előadása (fiával, a zeneszerző Cid Campos-szal) 1987-ben és 1991-ben.

A díjazott egy egyedi tervezésű, kézzel készített kecskebőr bevonatú diplomát vehetett át, mellé egy trófea is járt. A 43 cm magas, eozin technikával készített trófea, Janus Pannonius stilizált mellszobra, Erdei Viktor keramikus tervezőművész alkotása, amelyet a 160 éves világhírű Zsolnay Porcelánmanufaktúra készített. A Janus Pannonius Költészeti Nagydíjjal pénzjutalom is járt, amelynek összege 50 000 € készpénz.

Janus Pannonius Költészeti Nagydíj trófeája