Búcsút vettek Pécs legidősebb polgárától

Ica néni a 106. születésnapján

Elhunyt a város legidősebb polgára, a 107 éves Ürge Gyuláné, Ica néni, kedden kísérték utolsó útjára.

hirdetés

A napokban elhunyt Pécs legidősebb lakosa, a 107 éves Ürge Gyuláné, vagy ahogy szerettei és ismerősei hívták, Ica néni.

Ica néni a 106. születésnapján

Ica néni 1910. június 15-én született Szolnokon. Az első világháború kitörésekor mindössze 4 éves volt, a második világháborút már felnőttként élte meg, de soha nem szeretett a háborúról beszélni, nagyon felkavarták az emlékek. Ica néni 1948-ban költözött Pécsre, ekkor lett a városi MÁV Igazgatóság alkalmazottja. Haláláig Pécsett élt.

A város nevében Őri László alpolgármester búcsúzott Ica nénitől

Tavalyi, a 106-ik születésnapján tartott köszöntőjén tudtuk meg, hogy Ica néni nagyon szeretett utazni és sokszor túrázott a Mecsekben is. Imádta az édességet, ha pedig nem kapott, bizony komoly kiabálást rendezett a Zipernowsky utcai idősek otthonában, ahol 102 éves kora óta élt.

Őri László tavaly születésnapján köszöntötte Ica nénit

Ica nénit az otthon gondozói és munkatársai, valamint barátai mellett az önkormányzat nevében Őri László, Pécs alpolgármestere is minden évben felköszöntötte. A városvezető kedden, Ica néni temetését követően lapunknak a következőket mondta:

– Az idősek megbecsülése és tisztelete erkölcsi kötelességünk, hiszen a munkájukkal, szolgálatukkal ők teremtették meg számunkra mindazt, ami most körülvesz bennünket. Köszönettel tartozunk nekik azért, hogy viszonylagos jólétben erős országot építhetünk. Ma is szükségünk van az idősek tapasztalatára, bölcsességére. Ürge Gyuláné, Ica néni is azok közé tartozott, akik a 20. század történelmét végig szenvedték, és túlélték nemcsak a világégéseket, de magát a századot is. Kit a hite, kit az életszeretete, kit a még elvégzendő feladatai tartották meg a hosszú élet során. Van mit tanulni az ilyen életekből.