Buli a halloween vagy égés?

Közeleg halloween ünnepe, amikor jó páran összezavarodunk, hogy vajon méltóképp kellene emlékeznünk elhunyt szeretteinkre vagy épp prostinak és kamionsofőrnek öltözni egy kocsmai buliba. Próbáljuk megfejteni az arany középutat!


Kezdjük ott, hogy sokan még azt sem tudják pontosan, hogy a halloweent, hellóvínnek vagy épp hállóvínnek kell ejteni. Megsúgjuk, hogy valahol a kettő között ejtik ki az ámerikaiak. De maga a szokás egyébként ősi kelta hagyományokhoz, egészen pontosan a kelta halálistenhez köthető. Később az ókori rómaiak is átvették és szintén a holtak tiszteletére szánt nappá nyilvánították. Mindkét korban úgy hitték, hogy ilyenkor kell a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit elűzni a házakból, ezért ördögűzési rítusokat is végeztek. 

hirdetés
A csajoknál a cuki és szexi dög hódít ilyenkor
A csajoknál a cuki és szexi dög hódít ilyenkor

Na és mi van most?

Valami hasonló. Merthogy amilyen jelmezeket kapni és amibe manapság emberek belebújnak, felér egy szelleműzéssel. Ilyenkor ugyanis – egy barátnőm mondotta volt nagy bölcsességében – szabad és menő prostinak és papnak öltözni. Ezen a napon valami oknál fogva a gatyán kívül felejtett csipkés bugyika és a kívül hordott rózsaszín push-up melltartó, extrém durván smink is elmegy. A fiúknál pedig? Minden, ami ennek ellenkezője. Már csak egy kérdés van, vajon gondolnak közben ördögűzésre?

 Íme egy csodás smink és jelmez: 

Mert egy kemény bulika után a másnap, azaz egész pontosan november 1-je már kissé csendesebbnek kell, hogy legyen. Ez ugyanis az üdvözült lelkek emléknapja, azaz a mindenszenteké, amelyet a katolikus keresztény világ ünnepel. Érdekesség, hogy hazánkban csak 16 évvel ezelőtt, 2000-ben lett munkaszüneti nap.

És akkor jöjjön a halottak napja. Ez a nap már november 2. Ekkor gyújtunk gyertyát, mécsest elhunyt szeretteink emlékére otthon és a temetőkben egyaránt. Ez szimbolizálja a róluk való megemlékezést, imáinkkal pedig enyhítjük szenvedéseiket a tisztító tűzben. A november elsejével ellentétben ezen a napon az üdvösséget még el nem nyert halottakért szólnak az imák.

Halottak napján, azaz november 2.-án gyújtjuk a mécsest
Halottak napján, azaz november 2-án gyújtjuk a mécsest

Az pedig, hogy illik-e ilyenkor bulizni, beöltözni és ördögöt űzni a pécsi éjszakában? Mindenki döntse el maga! Úgy ahogy azt is, hogy ki mikor emlékezik halott szerettére, mert ha egész évben nem tette, egy nap nem nap.

Azért összeszedtük a pécsi bulikat a teljesség igénye nélkül, ami jól türközi, hogy a magyaroknak igazából bármelyik nap lehet halloween, progi az van anélkül is!
Október 27. Csütörtök – PTE POTE Haulaween halloween
Október 28. Péntek – Pannon Filharmónikusok: Actus Tragicus – Hangverseny az elhunytak emlékére
Október 29 – Szombat – Sörház Halloween buli
Október 30 – Vasárnap – Delta Étterem
Október 31. Hétfő – Trafik Halloween Házi Buli