Csontprotézis a nyomtatóból – íme a legfrissebb pécsi kutatások

Izgalmas kutatások zajlanak a pécsi egyetemen: gyógyszervizsgálathoz, onkológiai terápiák tökéletesítéséhez, sőt emberi testbe beültethető protézisnek is alkalmas mesterséges szövetek előállításával foglalkozik a PTE kutatócsoportja. Az egyetemi Tématerületi Kiválósági Program keretében biológusok, orvosok és mérnökök dolgoznak együtt az életminőségünket javító fejlesztéseken – derül ki a PTE közleményéből.

Mint írják, a szövetnyomtatás vagy bioprinting elsőre futurisztikusan hangzik, de nagyon is aktuális kutatási terület, amely a nemzetközi figyelem középpontjában van. A Pécsi Tudományegyetemen a Centre for Biomedical Engineering and Innovation keretében dolgozó kutatócsoportja fontos, az egészségügy több területén hasznosítható újdonságokkal foglalkozik.

hirdetés

A pécsi csoport három fő fejlesztési irányra koncentrál.

Az egyik a gyógyszerkutatás. Talán kevesen gondolnák, de a mesterséges szövetek felépítésükben és viselkedésükben megegyeznek a természetes emberi szövetekkel, ezért alkalmasak toxikológiai vizsgálatokra és betegségek modellezésére. Ráadásul mivel az emberi gyógyszerreakciók sokban különböznek az állatokétól, ezért az emberi szöveteken tesztelt gyógyszerek biztonságosabbak is – derül ki az izgalmas közleményből.

Bár az emberbe beültethető mesterséges szervek előállítására még várnunk kell, a sérült csontok és porcok nyomtatott szövetekkel való helyettesítése hamarosan klinikai alkalmazásra is készen áll. Szinte hihetetlennek tűnik, de a pécsi kutatók képesek a betegből vett szövetmintából – ami lehet egyszerű zsírszövet – porccá vagy csonttá átalakuló sejttenyészetet előállítani és személyre szabott pótlást készíteni.

Ez a betegeknek a lehető legjobb megoldás, hiszen szervezetüknek nem kell idegen anyagot befogadnia.

Hasonló eljárással a daganatos betegekből kinyert rákos sejtekből is kitenyészthetőek különféle szervecskék. Az onkológusok így sokféle kezelési módot ki tudnak próbálni, és a  legjobbal kezdhetik meg a terápiát.

A Tématerületi Kiválósági Program keretében a bioprinting mellett további 14 kutatócsoport működik a Pécsi Tudományegyetemen. Az ezekben dolgozó orvosok és mérnökök az egészségügyi és műszaki tudományok határterületein keresik azokat az újszerű technológiai megoldásokat, amelyek képesek javítani a betegellátás színvonalát és segítenek életminőségünk megőrzésében.


Nemrég más, a PTE-n zajló izgalmas, innovatív, mérnöki és orvosi kutatásról is beszámoltunk. Testre szabott, mesterséges intelligenciával „tanított” művégtagok, vagy az elektromos készülékek által kibocsátott sugárzások hatásának mérése – csak néhány a kutatott területek közül.

Hirdetés