Díjazták a legendás iskolaigazgatót

Rajczi Péter-díjat vehetett át csütörtök délután a Művészetek Házában Gaál Tibor középiskolai tanár, iskolaigazgató, lelkiismeretes, fáradhatatlan pedagógusi tevékenysége elismeréseként. A Pécsett három helyen is tanító kémia-fizika szakos tanárt már számos elismeréssel díjazták korábban is.

hirdetés

A Művészeti Szakközépiskolában, a Leőwey Klára Gimnáziumban és a Kodály Zoltán Gimnáziumban is megfordult a jeles pedagógus, utóbbinak 19 évig volt igazgatója, ahol páratlan érdemeket szerzett az iskola számára.

– Elért eredményei, elismerései közül melyekre a legbüszkébb?

– Mindig a két saját tankönyvemre voltam a legbüszkébb, melyeket jó sokáig használtak országszerte. Emellett tanárként nagyon sokat jelentett az a 18 tanulóm, akik országos versenyeken jutottak döntőbe és hoztak el szép helyezéseket.

gaál tibor1
Legnagyobb eredményeit a Kodály gimnáziumban érte el

– Mi az az elv, ami mindig vezérelte sok évtizedes munkája alatt?

– Szerintem egy pedagógusnak meg kell tanulnia a diákok fejével gondolkodni. Ami a felkészült tanárnak egyértelmű, úgy az a tanuló számára egyelőre egy teljesen idegen, új ismeret. Ezt mindig szem előtt kell tartani.

– Mi jelentette a motivációt a hosszú évek során?

– A kémia és a fizika köztudottan nem a legkedveltebb tantárgyak. Személyes feladatomnak tekintettem azt, hogy megkedveltessem a tanulókkal ezeket a tárgyakat, méghozzá a természet megismerésén és megszeretésén keresztül. Hiszen ez a két tudomány sokkal színesebben vesz körül minket, mint ahogy az a tanteremben a fekete-fehér táblán megjelenik.

Gaál Tibor Őri László alpolgármestertől vette át a díjat

– Pályája melyik állomásán érezte magát a legjobban, amikor a legjobb volt dolgozni?

– Tulajdonképpen csak jó élményeim vannak mindenhonnan. Ám azt el kell mondani, hogy én elsősorban tanár vagyok, nem vezető. Nagyon szerettem a Kodály Gimnázium igazgatójaként tevékenykedni, de a rendszeres, sok osztályban való tanítás hiányzott.

A kiváló pedagógus 1952-ben született Szabolcs-Szatmár megyében. A debreceni egyetemen szerzett kémia-fizika szakos tanári diplomát. 1983-ban érkezett Pécsre, először a Művészeti Szakközépiskolában, majd a Leőwey Klára Gimnáziumban tanított. 1996-tól 2015-ig dolgozott a Kodály Zoltán Gimnáziumban először tanárként és igazgatóként.

Vezetése alatt bevezette a magyar-spanyol kéttannyelvű tagozatot, majd később speciális ének-zenei, és általános- ill. emelt tantervű humán tagozatok is indultak.

Gaál Tibornak két tankönyve jelent meg, többek között miniszteri dicséretben is részesítették magasszintű nevelési és oktatásszervezési munkájának elismeréseként.