Dublintól Szentpétervárig ér el a pécsi cég keze

Néhány fővel, több mint harminc éve indult el a pécsi Kontakt Elektro Kft., akkor mindannyiuk zsebében háromezer forint volt. Ma a hatvankét fővel dolgozó vállalkozás már harmincöt országban jelen van villamostechnikai készülékeik, berendezéseik révén, még Kínában is számítanak a pécsi dolgozók munkáira. A cég alapítójával és ügyvezetőjével, Hirth Ferenccel beszélgettünk.

– Hogyan indult a Kontakt Elektro?

– A céget 1982-ben hatan alapítottuk. Mindannyian a Cserkúti Mezőgép Vállalatnál dolgoztunk, én üzemvezetőként. Öt munkatársamnak szóltam, akiket érdemesnek tartottam arra, hogy elindítsuk közös vállalkozásunkat.

– Hol tartanak most?

– Fejenként háromezer forintos tőkét tettünk be a cégbe, tavaly az immár húszmilliós alaptőkével rendelkező vállalatunk mintegy másfél milliárdos forgalmat bonyolított le. Ez beszédes, főleg akkor, ha azt nézzük, hogy az alapítás után két év kellett ahhoz, hogy egy saját, százhúsz négyzetméteres műhelyt nyissunk. Ma már másfél hektáros területen dolgozunk, egy folyamatosan bővülő, jelenleg ötezer négyzetméteres csarnokban és 62 munkatársunk van.

– Mi pontosan a cég szakterülete?

– Ipari berendezések és létesítmények villamosításáról gondoskodunk, berendezések gyártásával, helyszíni szereléssel. Törekszünk a folyamatos fejlődésre, megújulásra, a legmodernebb technológiák alkalmazására. Csak így lehet versenyben maradni a piacon.

Folyik a munka a gyárban

– Számos országba exportálnak is.

– Igen, szerencsére nem volt nehéz partnereket találni, már az előző munkahelyemen, a Cserkúti Mezőgép Vállalatnál is voltak exportmunkáink – így voltak kapcsolataim. 1983-ban már tudtunk külföldre szállítani, ekkor főleg még a Szovjetunió felé irányultak a kereskedelmi vonalak. Ma egész Európában jelen vagyunk, sőt, egy kínai vállalat is rendszeresen rendel tőlünk speciális kapcsolószerkezeteket.

– Mi a folyamatos fejlődés kulcsa?

– Nincs különösebb kulcsa vagy titka a sikernek: kitartás kell hozzá és rengeteg munka. Nálunk uralkodó felfogás az, hogy az átlagnál mindig többet szeretnénk nyújtani. Úgy gondolom, a kellő minőség iránti igényesség és a folytonos tudásvágy az alkalmazottakban garancia a sikerre. Szerencsére komoly szakmai és szellemi bázissal rendelkezünk, tizenkilenc villamosmérnök dolgozik a cégnél. Nem akármilyen érzés tudni, hogy egész Európában dolgozunk és jelen vagyunk – azt szoktuk mondani, Dublintól egészen Szentpétervárig!

– Családban marad a cég, lesz, aki továbbviszi ezt a felfogást?

– Így van, a fiam is ügyvezető a Kontakt Elektrónál, felerészben tulajdonosa is a cégnek, szeretném idén átadni a teljes irányítást neki. Látom, hogy nélkülem is ugyanolyan jól fog teljesíteni a vállalat, jól fog kormányozni.

Hirth Ferenc idén átadja a stafétát fiának

– Mivel tölti a szabadidejét?

– Szívesen vagyok a szabadban, nagyon szeretek kertészkedni, ez igazi kikapcsolódást jelent nekem. Régebben nagyon sokat utaztam, leginkább üzleti ügyekből kifolyólag, ma már inkább pihenek otthon.

Névjegy
Hirth Ferenc 1948-ban született Siklóson. Beremenden járt általános iskolába, a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában érettségizett Pécsen. Tervezőként, majd üzemvezetőként dolgozott a cserkúti Mezőgép Vállalatnál. Ezalatt levelező tagozaton tanult a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán, de 1982-ben, a cég indulásakor abbahagyta. Két fia, Olivér és Markus is a vállalat munkatársa. Olivér ügyvezető, Markus ügyvéd és értékesítési vezetőként dolgozik a Kontakt Elektrónál.

Hirdetés