Dzsiiza, a piszkos dél megéneklője

Szókimondó szövegek, kemény rigmusok, utcai történetek – a Kórház tér és Kertváros az, ami ihletet adott a pécsi rapper zenéjéhez. A pécsi Horváth Géza, azaz Dzsiiza a Piszkos dél című slágerével futott be és bár rétegzenéről van szó, mégis országos népszerűségnek örvend. 

– Honnan jött a rap iránti érdeklődésed?
– Tizenévesen sokat jártunk kosárlabdázni a barátainkkal, ehhez a sporthoz pedig szervesen kapcsolódik a rapzene. Először nem is a szövegek írása, hanem főleg a rapperek által viselt, bővebb hip-hop ruhák stílusa vonzott. Aztán jött maga a gondolat az egyik barátommal, hogy mi lenne, ha magunk készítenénk egy számot. Akkoriban, a kétezres évek közepe felé azonban nem volt olyan egyszerű egy zenét megkomponálni, rögzíteni. Édesapám segítségével vettem egy hatszáz forintos mikrofont, azzal tudtuk felvenni szerzeményünket.

Dzsiiza egyik legelső száma, a Piszkos Dél:

– Hol volt az első fellépésed?
– Az első fellépés a régi McDonald’s mellett volt körülbelül 2006-2007 környékén a Déli Sarokban. Nagyon remegett a lábam az izgalomtól. Főként barátok, plusz néhány ember volt csak jelen, aki letévedt oda.

– Utána azért beindultak a fellépések, az Ifjúsági Háztól a Marylin Clubig sok helyen lehetett veled találkozni.
– Igen, elég sokat szerepeltem, és ahogy kezdett komolyabbra fordulni a karrierem, az ország több városában is felléptem, tavaly pedig már külföldön is voltam, Ukrajnában, és az orosz határnál is.

– 2011-ben volt egy nagy váltás a stílusodban, az Universal című album nem az addig megszokott Dzsiiza volt. Mi történt?
– Igen, az elején még inkább az úgynevezett “zsivány” stílust próbáltam megfogni, aztán rájöttem, hogy ez nem annyira hiteles műfaj, főleg egy tizenéves gyerektől, úgyhogy inkább váltottam az éneklősebb, dallamosabb zenei vonalra.

dzsiiza, horváth géza, hl04

– Azért hívhatunk még rappernek?
– Persze, a zenék ötven százaléka még mindig ezt a vonalat követi, ha megnézed az amerikai zenéket, az összesben találhatsz éneket is. Ez kell ahhoz, hogy kicsit befogadhatóbb legyen a szám.

– Milyen céljaid vannak?
– Nemrég jelentettem be a rajongóimnak, hogy áprilisban jön az új lemez. Természetesen elérhető lesz online, például az iTunes és a Youtube felületén.

– Mennyire ismernek fel az utcán?
– Ez változó, például itt a pécsi Árkádban nem tudok úgy elmenni, hogy ne jönnének oda hozzám, de ha lakástól a boltig megyek, akkor azért nem nagyon találnak meg.

dzsiiza

– Kik a példaképeid, akikre felnézel?
– Nem sűrűn hallgatok magyar rapzenét. Külföldiek közül – mint minden rappalántának – Eminem volt az első, de most jelenleg, akit hallgatok és nagyon szeretek, az Bruno Mars, őt nagyon jónak tartom. A másik pedig a The Weeknd, ami most nagyon pörög.

– Melyik a legsikeresebb, a legnézettebb videód?
– A siker és a nézettség nem ugyanaz, de a legtöbben a Végtelen című számot hallgatták meg, ami közel kétmilliós nézettséggel büszkélkedhet, de ez a felvétel például megy a tévében is – ez egy jó sikerű zeném lett.

– Mit csinálsz a szabadidőben, amikor épp nem zenész vagy?
– Zenéken gondolkodok.