Egy szörnyű eset emléke: ölt a pécsi állatkert medvéje

Bizonyára már csak nagyon kevesen emlékeznek arra, milyen tragikus esemény árnyékolta be a pécsi állatkert életét 1965 decemberében. Az egyik örvös medve nemes egyszerűséggel szétharapta gondozója torkát, aki helyben szörnyethalt.

Ma a pécsi állatkert egyik legkedvesebb állata a látogatók számára a barna medve. Nyikoláj, a szófiai állatkertből érkezett kedves fiatal mackó egy 300 négyzetméteres kifutóval – és rengeteg rajongóval – büszkélkedhet.

Pécsi elődei azonban nem voltak mindig ilyen barátságosak.

1965. december 10-én, pénteken sötét napra virradt a pécsi állatkert. A két örvös medve hatvannégy éves gondozója reggel kilenc óra körül takarítani tért be ketrecükbe. Ekkor történhetett a tragédia. Gondozó kollégája, aki 20-25 méterre dolgozott tőle, később nézett át hozzá, de már csak halott társát találta, a medvék pedig békésen sétálgattak körülötte.

Nyikoláj, a pécsi mackó

A nyomozás során megállapították, hogy az egyik állat átharapta a férfi nyakát, aki pillanatok alatt életét vesztette.

A korabeli híradásokból az derül ki: a szakemberek szerint emberi mulasztás történt, az áldozat nem tartotta be a munkavédelmi szabályokat. A négy részből álló ketrec azon része, ahol az állatok éppen tartózkodnak, mindig lezárható volt, a másik háromhoz így könnyen hozzá lehetett férni. A híradások szerint itt hibázhatott a pórul járt férfi, valószínűleg nem zárta el teljesen a medvéket – ez az életébe került.

A régi pécsi állatkert egyik medvéje (Fotó: Régi Pécs Facebook)

Később az Igazságügyi Orvostani Intézet megállapította, hogy az áldozatnak nem csak a torkát tépte szét az egyik medve, hanem nyakcsigolyáját is eltörte. Feltehetően tehát mielőtt megölte a férfit, egy óriási pofonnal leterítette – ez okozhatta a törést.

1966 márciusában aztán egy álláshirdetésre bukkantunk a Dunántúli Napló archívumában: vadállatok gondozásához állatgondozót felvennének az állatkertbe. Az üresedés okát nem nehéz kitalálni. Valószínűleg azért remélték, hogy a baleset pár hónap után már a feledés jótékony homályába veszett, és hamar találnak új alkalmazottat.

Ma persze képzett gondozóval és a modern kifutóval rendelkezik a pécsi maci, Nyikoláj, így nem kell tartani attól, hogy egy hasonló tragédia megtörténhet.