Egy fél ország kupakot gyűjt a pécsi kisfiúnak

Egy kupak alig 1 gramm, de a kis Máténak már 18 tonnányit gyűjtöttek össze. A beteg kisfiú családja most abban reménykedik, hogy a gyógyulást hozhatja számukra az emberek szorgalma és persze jóindulata. A kupakokért ugyanis pénzt kapnak, a pénzből pedig életmentő műtétet finanszíroznak majd.

hirdetés

Máté szüleit az orvosok már többször is a legrosszabbra készítették fel. Az alig hároméves kisfiú ugyanis születése óta súlyos betegséggel küzd.

– A fiam 31. hétre született, mert megrepedt a magzatburok és méhen belüli fertőzést is kapott. Akkor azt mondták nekünk, hogy mindkettőnk élete fél órán múlott. Máténál azonban nemcsak az oxigénhiány, hanem más is megnehezítette az első napokat. Azt mondták “nyelőcső nélkül” született, azaz etetése szinte lehetetlen, ezért háromnaposan már megműtötték – meséli a nehéz kezdeteket az édesanya, Fritz-Melczer Zsuzsanna.

A kis Máté nyelőcső nélkül született - már rögtön születése után műteni kellett
A kis Máté nyelőcső nélkül született – már rögtön születése után műteni kellett

A kicsi több mint másfél hónapot töltött kórházban, később cisztákat mutattak ki fejében, és az is rejtély, hogy mi okozhatta a fehérállomány részleges elhalását. Az is elképzelhető, hogy agyvérzést kapott.

Édesanyja Zsuzsi mindig vele van
Édesanyja Zsuzsi mindig vele van

– Nem voltunk képesek felfogni ezt a tehetetlen állapotot, ezért tavaly augusztusban gyűjtésbe kezdtünk. Egy szomszédunk segítségével a kupakok mellett döntöttünk. Az egész úgy indult, hogy a lépcsőház egyik hirdetőjére ragasztottuk ki a felhívást – mondja Zsuzsi.

A Facebook-oldalon is megy a gyűjtés!

Máté, a nővére és az életmentő kupakok, amiket emberek százai gyűjtenek neki
Máté, a nővére és az életmentő kupakok, amiket emberek százai gyűjtenek

Mostanra viszont ott tart a gyűjtés, hogy 18 tonna kupakot adtak le eddig a pécsi Biokomnál. A kupakok kilójáért egyébként 30 forintot fizetnek, de a városi cég emelt díjon veszi meg a beteg kisfiú családjától a műanyag darabokat.

Másnak szemét. Máténak nagy kincs a kupak
Eddig 18 tonnát gyűjtöttek Máténak az ország több pontján

– Még ők is összefogtak az érdekünkben, hogy egy speciális kezelést ki tudjunk fizetni. Az őssejtbeültetést Ausztriában végeznék el, ezért nem olyan olcsó – mondja az édesanya.

Máténak a tervek szerint három beültetésre lenne szüksége. Egy műtét ára 14 ezer euró, azaz csaknem 4,5 millió forint. A szülők viszont nem adják fel és mindaddig gyűjtenek, amíg el nem érik, hogy a fiúnak legyen az esélye a gyógyulásra.

  • 444stb

    Mert volt annyi esze, hogy nem hülye kupakokat kért, hanem segítséget

  • 444stb

    Ez a kupakgyüjtés egy marhaság, csak a kupakfeldolgozónak biznisz. Ha pénzt kezdtek volna gyűjteni, már a tízszerese meglenne.

  • Valaki Csak

    Elég szomorú és szégyenletes, hogy a magyar kisfiúnak a kupakgyűjtés megy! A migráns kisfiút (Amir) pedig 4 nap alatt kijuttatták az önkéntesek egy másik országba, ahol az orvos közölte, hogy nincs is életveszélyben!