Egy kiállítás, ami erősíti a pécsiséget

Marcus Aurelius feje

Párját ritkító, interaktív kiállítás nyílt Pécsett a Martyn Ferenc Múzeumban, melynek köszönhetően testközelből tapasztalhatjuk meg az ókori város érdekességeit és látványosságait. A tárlatot Őri László alpolgármester nyitotta meg.

hirdetés

A Római Birodalomból ránk maradt leleteket vehetnek szemügyre azok, akik ellátogatnak a Martyn Ferenc Múzeumba, ahol április 30-án nyílt meg az ókori pécsi-baranyai emlékeket bemutató tárlat. A tárlat hiánypótló, ugyanis a pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának 2009 óta nincs Pécs és Baranya megye római kori leleteit bemutató állandó kiállítása.

Őri: a kiállítás erősíti a pécsiségtudatot
Őri: a kiállítás erősíti a pécsiségtudatot

Őri László, Pécs alpolgármestere köszöntőbeszédében elmondta, hogy a kiállítás hosszú és kemény közös munka eredménye, melyben a város és a Janus Pannonius Múzeum egyaránt részt vett. Kifejtette, hogy a tárlat megvalósulása nagy öröm a városnak és a városiaknak, ugyanakkor – folytatta – a kiállítás csupán a kezdete annak a nagyszabású tervnek, melyet Páva Zsolt polgármester a tavaly ősszel a kampánya során felvázolt. Ez pedig nem más, mint egy múzeumi központ létrehozása, melyben ez az állandó régészeti tárlat kiemelkedő szerepet játszik, ugyanis akárcsak a nemrég megnyitott Chagall-kiállítás, vagy akár a Leonardo-kiállítás, úgy ez a tárlat is hatalmas lendületet ad a város kulturális életének, mindemellett pedig nagyban erősíti a pécsiek összetartozását, a „pécsiséget”.

Marcus Aurelius feje
Marcus Aurelius feje

A kiállításra ellátogató kultúrakedvelők a római kori Sopianae-t bemutató, interaktív háromdimenziós rekonstrukció mellett a Kozármislenyben feltárt, 2. századból származó halottaskocsi életnagyságú modellje mellett az ókori Sopianae legszebb tárgyi leleteit, használati tárgyait, továbbá a Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius bronzfejet is megcsodálhatják. Akinek pedig ez nem lenne elég, az a Fetter Antal által elkészített ókeresztény építmény-makettekre is vethet egy pillantást.

A kiállításon számos hasonló makett látható
A kiállításon számos hasonló makett látható

Az állandó tárlat megnyitása után 2015 végén egyébként újabb kiállítás nyílik, mely a római kori mindennapi élet egész Baranya megye területén megtalált leletei mellett maketteket, a világörökség jelképeként szolgáló krisztogramot, arany-, ezüst és bronzékszereket, továbbá római kori kerámiát és üvegeket vehetünk majd szemügyre.