Egymázsás fatörzzsel fut az állatkertig Zoli

Az életével játszik az pécsi sportoló, aki évről évre nehezebb tárgyakkal fut fel a Mecsek-oldalba. Csurgó Zoltán (60) még a kánikulában sem pihen, egy fatörzset kötözött a hátára, a teherrel hetente többször fut a Mecsekre.

hirdetés

– Nem volt már kihívás a futás, azért találtam ki, hogy minél nehezebb teherrel tegyem meg ugyanazt a távot – tette hozzá Zoltán, aki fiatal kora óta fut rendszeresen a tévétoronyig. Mások súlyok nélkül sem tudnak lépést tartani Zolival. Hatvanéves kora ellenére meg sem kottyan neki a 300 méteres szintkülönbség, hetente háromszor küzdi le a távot. Ha a várost már megbénította a havazás vagy az ónos eső, szöges cipőben indul neki a hegynek. És ez így megy harmincöt éve.

Lehet szél, hó vagy kánikula, Zoltán bepakolja a téglalapra formázott betontömböket a hátizsákjába, és felfut a Misina tetőre. A téglák mellett most egy fatörzset is beszerzett, csak hogy még jobban megnehezítse az Ágoston tér és az állatkert közötti útszakaszt.

– Egy apró félrelépés is az életembe kerülhet, ha elvesztem az uralmat a fatörzs felett, rögtön agyonnyomhat – mutatta lapunknak a 92 kilós edzőeszközt a férfi. Zoltán korábban egy 50 kilós téglákkal megrakott hátizsákkal hetente háromszor futott a tévétoronyig, de a kétszer nehezebb fatörzset már csak az állatkertig bírja.

– Fiatalon fociztam, és csak úgy a magam kedvteléséből felszaladtam a tévétoronyhoz. Egy idő után már nem jelentett kihívást, ekkor jutott eszembe, hogy valami extrémebb dolgot kitaláljak, és egy betontömböt vegyek a hátamra –mondta lapunknak Csurgó Zoltán, akinek minden erőfeszítése ellenére sem akad követője. – Csapódnak hozzám néha futók, de még egy tízkilós zsákkal sem bírják sokáig, így abbahagyják. Pécsett a legtöbben csak kocognak a Mecsek-oldalban, de senki sem akar igazán edzeni, mert hiányzik a kitartásuk.

Zoltán 1990-ben magyar bajnok volt fekvenyomásból, akkor 225 kilót nyomott, teljesítményét testépítő szerek nélkül érte el. A férfi személyi edzőként és masszőrként keresi kenyerét egy pécsi konditeremben, azt mondja, egy átlagos testfelépítésű fiatalból, kellő kitartással terminátort csinál.

– Aki komolyan gondolja, azt fél év alatt úgy megváltoztatom, hogy nem ismernek rá, és további másfél év kell ahhoz, hogy egy szálkás, csupa izom sportoló legyen belőle. Azt szeretném elérni, hogy a fiatalok testépítő szerek nélkül érjenek el sportteljesítményeket.

hirdetés

Hirdetés

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Azt hiszem rossz irányba indult el az öreg.
  Már ha nem az a cél hogy tönkretegye a gerincét,
  bár ha eddig nem sikerült..

 2. Ismerem, őt is magára hagyta a társadalom. Jó fej akinek valamelyik sportklubnál lenne a helye erőnléti edzőként.

 3. Én nagyra becsülöm személyesen is találkoztam vele már a vásárban 🙂
  Gázmaszkban szoktam futni km-t Most eddig a rekord az 30 perc alatt 7 km
  de nemsokára akarok egy kis maratont is futni benne majd később meg nagy maratont ami 42 km 🙂 További jó edzést kívánok Zoli-bá 😉

Comments are closed.