Egy pécsi kiskamasz mentené meg a bányászörökséget

A tizenévesek körében sokan mobiltelefonról vagy épp laptopról ábrándoznak. A pécsi Tóth Ádám viszont egy elhagyatott, majdnem száz éves épületet szeretne megmenteni.

hirdetés

A 14 éves fiú Pécs-Vasason él családjával, egész pontosan a D utcában. Az omladozó épületre még kilenc évvel ezelőtt figyelt fel. Igen, Ádám akkor még csak 6 éves volt.

Ádám összefogta az utcában élő gyerekeket. Lara és Bogi szerint is jó ötlet lenne múzeummá alakítani a romos épületet

– Egy macska futott be a gazos területre, majd egy épületbe. Követtem, és akkor vettem észre, hogy a növényzet milyen érdekes kis épületet rejtett el – meséli a kezdeteket Ádám.

A fiú úgy döntött, hogy nekilát a terület rendbetételének, bár azt sem tudta, hogy kihez tartozik.

– Kiszabadítottam az épületet a gaz alól és úgy gondoltam, megkezdem a füstölő történetének felkutatását – mondja Ádám, aki a környéken élő idősektől próbált többet megtudni a füstölő működéséről.

Ádám ha teheti, a szabadidejét a füstölő környékének rendbetételével tölti

Állítólag az épületet még a Dunai Gőzhajózási Részvénytársaság terveztette és építette az 1920-as években. A füstölő egészen 1991-ig működhetett. Ez idő alatt nemcsak a helyiek, hanem nagyon sok bányász is felkereste.

Belül még találni egy-két “relikviát”. Ez a hűtő is látott már szebb napokat

– Sokan butaságnak gondolják azt, amit csinálok vagy próbálok tenni, de nekem tényleg szívügyem lett az épület. Szeretném, ha múzeumként újra élet költözne a kis házba – vázolja terveit a 14 éves fiú.

A kampók is a helyükön állnak, játszótérnek azért elég bizarr hely

Ádám történetét több helybélinek elmesélte már, akik támogatják őt, de egyelőre a gazoláson túl még nem sokra jutottak a területtel.

A pécsi fiú most összefogásra biztatja a pécsieket, hogy – szerinte az ország egyik legérdekesebb – füstölőjét megmenthesse! Minden ötletet és építő jellegű kritikát szívesen fogad.

Pécs-Somogyban szintén létezik egy hasonló húsfüstölő

Így néz ki az egykori húsfüstölő Pécs-Somogyban

A szomszédos településen, Pécs-Somogyban egyébként felújítottak egy hasonló épületet, amit a Jozefin táró bányaudvarára szintén a Dunagőzhajózási Társaság húzott fel. A feljegyzések szerint minden bányászterület közelében épült egy ilyen, melynek mérete a bányászok számától függött.