Imádják Csontváry festményeit Pesten

Rendkívüli látogatószámot hozott az első 20 napban „A magányos cédrus – Csontváry géniusza” című kiállítás, ami idén már a második nagyszabású képzőművészeti tárlat a nemrégiben véget ért Csók István kiállítást követően. A megnyitó óta eltelt több mint két hétben csaknem 10 ezren tekintették meg a kiállítást, így a látogatószám a következő hónapokban elérheti akár a 150 ezret is.

hirdetés

A Csontváry Kosztka Tivadar képeiből készült életmű-kiállítás méltán népszerű, hiszen az utóbbi évtizedek legteljesebb Csontváry kiállítása, ahol a művész Pécsett, illetve az ország más múzeumaiban őrzött festményei mellett magángyűjteményekből származó képek is láthatóak.

„A magányos cédrus – Csontváry géniusza” című kiállítás idén már a második nagyszabású képzőművészeti tárlat a februárban nyílt Csók István kiállítást követően, amelyet július 5-ig több mint húszezren láttak a Várkert Bazár Testőrpalotájában. Hasonlóan komoly érdeklődés övezi a Csontváry Kosztka Tivadar képeiből készült életmű-kiállítást, amelyet 9684-en tekintettek meg a nyitás óta eltelt első húsz napban. Az eddigi adatok alapján a tárlat elérheti a 150 ezer fős látogatószámot.

A tárlatot interaktív eszközök teszik még izgalmasabbá: érintőképernyős készüléken tájékozódhatnak a látogatók Csontváry személyes kapcsolatairól, vagy azokról a földrajzi helyekről, amelyek hangsúlyosan megjelennek életművében. A művész képein látható jellegzetes helyszínek összehasonlíthatóak mostani állapotukkal. A festményeket információs szövegek, fényfolyosó és játékfilmes spotok kísérik, amelyek különböző aspektusból közelítik meg a művész életútját.

Újdonság a vendégkönyv is: a látogatók elektronikus formában írhatják meg véleményüket a tárlatról.

A kiállítást családoknak és csoportoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozások is színesítik. A felnőttek saját tempójukban ismerkedhetnek a kiállítással, amíg a gyerekek nekik szóló foglalkozásokon vehetnek részt.

Az év végéig nyitva tartó tárlaton az érdeklődők angol és magyar nyelvű tárlatvezetés formájában, felkészült művészettörténészek segítségével ismerkedhetnek meg Csontváry Kosztka Tivadar különleges világával.