Egyre nagyobbak az erdők Baranyában

Az emberek városba költözése, az erdősítések és a gazdálkodással felhagyott területek spontán visszaerdősödése miatt egyre nagyobb a fával borított területek arány a megyében. A Mecsekben sem csökkent a faállomány a hivatalos adatok szerint a hőerőmű biomasszás üzemének indulása miatt sem.

hirdetés

A közelmúltban egy holland kutatócsoport azt modellezte, hogy az emberek okozta változások milyen hatással voltak az erdőkre Európában az utóbbi száz évben. Kiderült, hogy, hogy mivel a gazdaságnak az idő előrehaladtával egyre kevesebb fára volt szüksége, az emberek a városokba költöztek. Ennek következtében folyamatosan nőtt az erdős területek aránya a kontinensen.

Kívácsiak voltunk arra, hogy ez szűk hazánkban, konkrétabban Baranyában és a Mecsekben is megfigyelhető-e.

A kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának részéről dr. Varga Tamás igazgató azt közölte lapunkkal, hogy Baranyában 1970 és napjaink között folyamatosan nőtt a faállomány. A tendencia évtizedről évtizedre folytatódott; visszaesés nem volt. Míg például négy évtizede a 100 ezer hektárt sem érte el az erdőségek nagysága, addig húsz évvel később 102 ezer hektárt, 2000-ben már 106 ezret, ma pedig több mint 116 ezer hektárt borítanak erdők a megyében.

Több fa nő ma, mint bármikor az elmúlt ötven évben
Több fa nő ma, mint bármikor az elmúlt ötven évben

Korábban civilek is jelezték, hogy nem lesz jó vége annak, hogy az erőmű biomassza blokkjában jelentős mennyiségű fát tüzelnek el, azonban Varga szerint az adatok azt mutatják, hogy a Mecsekben sem csökkent az erdőségek mérete; nem is figyelhető meg semmilyen összefüggés.

Kis Tünde, a Mecsekerdő Zrt. kommunikációs vezetője részben ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a fakitermelés egyszerűen nem jár az erdőterület csökkenésével.

– Azokon az erdőterületeken, ahol a faállományt letermeljük, minden esetben elvégezzük az erdőfelújítást. Ezt törvény írja elő Magyarországon. Ennek következtében sem a megye erdőterülete, sem a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdők területe nem csökkenhet – mondta.

Azt is elmondta, hogy a Mecsekerdő Zrt. erdőterületei évente 10-15 hektárral növekednek az erdőtelepítéseknek és spontán beerdősüléseknek köszönhetően.

A prognózisok szerint egyébként további bővülés is várható, mert a jelenlegi kormányzati szándékok között szerepel az erdősültség növelése. – Megítélésünk szerint megfelelő finanszírozású állami támogatás juttatásával érhető el – mondta Varga Tamás.

[box title=”100 év alatt dupla annyi erdő az országban” box_color=”#316b2e”]Száz év alatt Magyarország megduplázta erdőterületét, így mára az ország több mint egyötöde erdő, ami minden évben több ezer hektárral tovább bővül az új telepítéseknek köszönhetően – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium. Azt is írták, hogy a jövőben felgyorsul az erdőtelepítések üteme. Így a következő 10 év alatt várhatóan mintegy 700 ezer hektárral növekszik az erdők területe az országban, hogy az erdő által borított területek nagysága mihamarabb 20-ról 27 százalékra nőjön. A magánerdők is nőnek, ami azért fontos, mert a privát területek aránya lassan eléri a teljes magyar erdőállomány 50 százalékát.[/box]