Igazi múltidézés a Széchenyi téren

Október 23-án lesz kereken 60 éve annak, hogy a magyar nép fellázadt az elnyomó szovjet diktatúra ellen. Pécsen a forradalom és szabadságharc kirobbanásának emléknapján egész nap színes, érdekes és természetesen ’56 szellemét megidéző programokkal várják az érdeklődőket. A csúcspont minden bizonnyal az ünnepséget nyitó ejtőernyős célbaugrás lesz.

hirdetés

Élő történelemóra a Széchenyi téren

A Széchenyi téren 10 órától 17 óráig ünnepi programokkal és a forradalom korát idéző hangulattal várják a pécsieket. A főtérre látogatók ’56-os katonai járműveket is láthatnak, de a szervezők egy korabeli fegyverekből összeállított bemutatót is elhoznak a város szívébe, a fiataloknak pedig egy rendhagyó katonai ötpróbát rendeznek. A kis- és nagyobb gyerekek építhetnek majd barikádot homokzsákokból és térkövekből! A Széchenyi téren katonai sátrakat vernek le, amelyekben érdekes, tematikus ismeretterjesztő programokkal várják majd a családokat. A legérdekesebbnek mégis az „élő történelemóra” nevű program ígérkezik. Ezen az interaktív beszélgetésen a fiatalok megismerkedhetnek az ’56-os események pécsi túlélőivel, meghallgathatják élménybeszámolójukat, és kérdéseket is feltehetnek nekik.

A fentiekhez kapcsolódó fontos városi esemény az október 23-i ünnepi közgyűlés, amelyen átadják a pécsi ’56-os emlékbizottság által alapított Szabadság-díjat. Ezt a kitüntetést azok kaphatják meg, akik 1956 szellemiségét ápoló-megőrző munkát végeznek a városban.

Ejtőernyős ugrással indul az ünnepi műsor

Az első koszorúzás 12.30-kor kezdődik a Színház téri ’56-os Munkástanács Emlékműnél, ezután 15.30-tól kerül sor a város nagyszabású ünnepi megemlékezésére a Széchenyi téren. A nap csúcspontja egy páratlan táncelőadás lesz, amely Kéri Tibor pécsi ejtőernyős oktató 1200 méter magasból végrehajtott célbaugrásával kezdődik. A tér felett elszálló gépből kiugró Kéri ’56-os szórólapokat fog “osztani” a levegőből, majd földet érve a Misina Néptáncegyüttes tagjainak adja át a magyar zászlót, akik azt átvéve kezdik meg műsorukat. Mindezek után mond ünnepi beszédet Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Az ünnepnap 16.45-kor egy fúvószenekarral kísért zászlós felvonulással folytatódik. A menet a Király utcától a 48-as térre vonul majd, ahol 17.30-kor tartanak megemlékezést, amelyen beszédet mond Debreczeni László, az ’56-os Diákparlament elnöke, a pécsi forradalmárok egyik utolsó élő alakja.

Ezután 18.30-kor a Kodály Központban kezdődik egy nagyszabású ’56-os emlékünnepség.A színházi elemekkel illusztrált műsorban többek között felcsendül Bartók „honvágydallama”, a Concerto, valamint a szabadságharc napjaiban Beethovennek a Magyar Rádióban folyamatosan sugárzott Egmont-nyitánya, amely a forradalmi napok zenei jelképévé vált. Az ünnepségen a részvétel díjtalan, ugyanakkor regisztrációhoz kötött. A regisztrációs jegyeket személyesen lehet átvenni a Kodály Központ jegypénztárában.

1956_foto

OKTÓBER 23.-AI PROGRAMOK PÉCSETT

10:00 – 17:00 EGÉSZ NAPOS ÜNNEPI PROGRAMOK A SZÉCHENYI TÉREN KORABELI HANGULATBAN
– korabeli katonai járművek, fegyverek bemutatója
– az ünneplő sokaság szállítása teherautóval és kisterepjáróval
– barikád építése homokzsákokból, térkövekből
– gulyáságyúból tea, vöröshagymás zsíros kenyér osztása
– katonai ötpróba fiataloknak
– Jelentkezés a november 4-ei járőrversenyre, éjszakai túrára
– Tematikus programok katonai sátrakban:
o ’56-os filmanyagok, híradó részletek, reklámok, rajzfilmek vetítése egész nap
o kitűzők, zászlók készítése saját kézzel
o röplap készítés korabeli nyomdai eszközökkel
o Élő történelem óra: Interaktív beszélgetés az 56-os pécsi események túlélőivel

12:30 KOSZORÚZÁS A SZÍNHÁZ TÉRI 56-OS MUNKÁSTANÁCS EMLÉKMŰNÉL
Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Munkástanácsok Szakszervezete szervezésében

15:30 ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS ÉS EJTŐERNYŐS CÉLBA UGRÁS A SZÉCHENYI TÉREN
Táncszínházi produkció a Misina Néptáncegyüttes, és Kéri Tibor ejtőernyős célba ugró közreműködésével
A produkció népzenei alapokkal, a magyar néptánc eszközkészletével olyan aspektusból igyekszik bemutatni a forradalmi eseményeket, amely az átlagos középosztály érzelemvilágát, viszonyulását ragadja meg az 56-os forradalom eseményeivel kapcsolatban.
A megemlékezés Kéri Tibor ejtőernyős célbaugrásával indul, aki 1200 m-ről, a Széchenyi tér egy megadott pontján ér földet
Ünnepi beszédet mond: Páva Zsolt Polgármester

16:45 ZÁSZLÓS FELVONULÁS FÚVÓSZENEKARI KÍSÉRETTEL KIRÁLY UTCÁN ÁT A 48-AS TÉRRE

17:30 KOSZORÚZÁS ÉS MEGEMLÉKEZÉS A 48-AS TÉREN
Beszédet mond: Dr. Debreczeni László az 56-os Diákparlament Társaság elnöke

18:30 1956 – EMLÉKÜNNEPSÉG A KODÁLY KÖZPONTBAN
Az est műsora: Pannon Filharmonikusok hangversenye és „Muskátlis ablakok” – emlékprodukció
Az ünnepségen a részvétel díjtalan, ugyanakkor regisztrációhoz kötött. A regisztrációs jegyek személyesen vehetők át 2016. október 15-étől a Kodály Központ jegypénztárában.