Életet mentett a pécsi lány

Pozonec Mária Dorotea, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diákja két hete nem kisebb tettet hajtott végre, mint megmentette osztálytársa életét, aki sorozatos rosszullét és eszméletvesztés után már nem reagált semmire. Szerdán a városházán dr. Őri László köszöntötte.

hirdetés

A 11. osztályos diáklány újraélesztéssel hozta vissza a halálból eszméletét vesztett osztálytársát, miután az többször rosszul lett, összeesett.

Őri az egész város nevében köszönetet mondott a helytállásért, azért a lélekjelenlétért, melyről Mária Dorotea tanúbizonyságot tett. Úgy nyilatkozott, fontos, hogy megálljunk néha egy-egy pillanatra, megemlékezni a lányhoz hasonló hétköznapi hősökről, akik életeket mentenek meg tudásukkal és lélekjelenlétükkel. Ezek a hősök megérdemlik a köszönetet, és meg kell őket becsülnünk.

pozonec mária, nagy lajos diákja, hl03
Mária Dorotea, Dobosi László a gimnázium igazgatója, és Őri László alpolgármester

A diáklány elmondta, társa a tanórán lett rosszul, ott szerencsére hamar magához tért, ezért csupán egy kisebb ájulásra gyanakodtak. Vállalta, hogy kikíséri a folyosóra, hiszen az osztályból ő tanul egyedüliként elsősegélyt.

Ketten átkarolva vitték ki a folyosóra, ahol újra elájult, majd a később a liftben is. Mindkét esetben rövidesen magához tért, ám ahogy kiszálltak a liftből, már arra panaszkodott, hogy alig lát, rátámaszkodott Máriára. A lány látta, hogy pupillái kitágultak, lefektette, elküldte társát a doktornőért, majd vizsgálni kezdte a légzését. Társa ekkor már nem reagált semmire. Újra megvizsgálta, másodszorra már légzése sem volt, így megkezdte az újraélesztését a mellkas nyomásával. Szerencsére hamar visszatért a légzése, a doktornő is megérkezett, a hős lány pedig hívta a mentőket.

Az orvosok az első vizsgálatok után tanácstalanok az eset okaival kapcsolatban, nem találtak magyarázatot az eseményre, ezért további kivizsgálások következnek majd.

Elmondása szerint végig nyugodt tudott maradni, hiszen tanult elsősegélynyújtást, rengetegszer gyakorolták ezt, tudta mit kell tennie.

A lány nem érzi magát hősnek, hiszen úgy gondolja, minden embernek kötelessége, hogy segítsen társán, a bajbajutottakon.

  • Norbert Gard

    Minden tiszteletem az övé és a szüleié,akik ilyen lányt neveltek!!!

  • pufika

    Példamutató! Van remény…