A pécsi bűvész srác nem árulja el a titkait

Horváth Barnabás Pécs egyetlen igazán aktív bűvésze imádja elvarázsolni a nézőit, akik egy kicsit így újra átélhetik gyermekkorukat. De persze a trükkök nagy része nagyon jól használható csajozásra is. Az ifjú bűvésszel a pécsi vidámpark romjai között beszélgettünk.

hirdetés

Pécs nincs nagyon eleresztve bűvészekből. Ha nagyon megerőltetnénk magunkat, akkor se tudnánk pécsi bűvészt mondani. Pedig az idősebb generációból ott van Fülöp Gyula, aki már nyugdíjas éveit tapossa, és a bűvész szakma egyik igazi nagy öregje. Jelenleg azonban a városban csak Fülöp tanítványa, Horváth Barnabás téveszti meg aktívan a pécsi gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=EkOp5yixiog” width=”650″]

Barnabás, azaz színpadi nevén Optimus ugyan még csak a Leőwey Klára Gimnázium francia tagozatán lesz végzős, mégis tarsolyában rengeteg látványos és ügyes trükk lapul, és ellentétben a sok-sok hobbi-bűvésszel, ő komolyan gondolja, hogy az illúzió, a bűvészet, és a mentalizmus művészetéből szeretne megélni. Épp ezért számos bűvész-versenyen is megfordul, ezeken a megmérettetéseken pedig remek helyezéseket ér el.

Rengeteg izgalmas trükköt tud
Rengeteg izgalmas trükköt tud

Példaképe – pécsi mestere és Hajnóczy Soma mellett – a világhírű brit Dynamo, akinek több trükkjét könnyedén megfejtette már, sőt egyik látványos fizikai, mozgásos mutatványát meg is csinálta. A trükköt ráadásul a világon először ő mutatta be Dynamo után, amit több bűvészversenyen is elismertek már.

A trükkjeit csak szülei ismerik
A trükkjeit csak szülei ismerik

A szokásos kérdést épp ezért fel kellett neki tennünk: a bűvészek tényleg nem árulják el titkaikat? Barnabás azt mondta, hogy természetesen nem, csak és kizárólag szüleinek, akik szerinte már bűvészként gondolkodnak, és mindig segítenek neki egy-egy újabb illúzió megvalósításában.

A pulzusunk alapján buktat le minket
A pulzusunk alapján buktat le minket

De hogyan lett Barnabásból Optimus? A fiatal bűvész elmondta, hogy egyszer csak úgy belefutott a szakmába, egy-két interneten megnézett videó után pedig egyből bele is vágott a tanulásba, ami azóta is végigkíséri életét. Fülöp Gyula szárnyai alá vette, bűvészkönyveket olvas, tanulmányozza más megtévesztők munkásságát, és folyamatosan töri a fejét újabb és újabb trükkökön.

Kártyatrükkből tud több százat
Kártyatrükkből tud több százat

A közhiedelemmel ellentétben – mesélte – nem a trükkök kitalálása az igazán nehéz, hisz ha az alapokat profin elsajátítja, azokra már nem igazán nehéz építkezni. A megerőltető része egy előadás kidolgozásának pontosan maga az előadás, a show, ahogy a trükköket eladják a nézőknek. Azt is meg kell tanulni, hogy hogyan lehet kezelni a hibákat, bakikat, és a bekiabáló nézőket is. Ezt sokat kell gyakorolni.

Barnabás motivációja pedig egyszerű. Az illúzió, a megtévesztés ereje szerinte elragadja a nézőt, kikapcsolja, kirántja a mindennapi rutinból, és egyenesen a gyermekkor naivitását idézi fel bennük. Ja, és egy ügyes kártyatrükk a csajoknak is nagyon bejön.

Megkérdeztük Optimust arról is, hogy mit gondol a manapság népszerű bűvész-leleplező műsorokról. Elmondta, hogy a kezdeti időszakban, amikor még tanulta az alapokat, sok ilyen műsort nézett, hisz tudott okulni mások hibáiból. Azóta azonban, mióta tudja, hogy mekkora munka van egy-egy trükk létrehozásában és előadásában, már tudja, hogy ezek a műsorok alapvetően a bűvész szakmát csorbítják.

A jövőre nézve is elég komoly tervei vannak, ugyanis egy Hipnotizőr Akadémiát céloz meg a középsuli után, ahol a hipnózis mentalista bűvésztechnikája mellett annak gyógyhatásait is kitanulhatja majd.