Ahova elbújhatunk a Mecsek rengetegében

Közeleg a tavasz, jön a túraszezon! De a Mecsekben nem csak túrázni lehet, meg is lehet pihenni pár napra, mégpedig kulcsosházakban. Ezek az olcsó, közeleső kuckók a városi élettől megcsömörlött természetjárók menedékei, és bizony van belőlük jó pár a környéken.

hirdetés

A turistaszálláshelyek egyik jellegzetes és sok természetjáró (valamint tegyük hozzá: partiállat) által kedvelt formája a kulcsosház. Eltérően a turistaházaktól és a turistaszállóktól nincs állandó személyzete, épp ezért jóval olcsóbb is azoknál. A kulcsosházak amolyan félig-meddig önellátó intézmények, melyek alapfelszereléséhez az ágyakon kívül valamiféle kályhák tartoznak, emellett pedig persze konyhával (élelmiszerek nélkül), étkező helyiséggel, mosdóval, és az elmaradhatatlan latrinával (ugye mindenki szereti a pottyantóst?) is fel vannak szerelve.

A kulcsosházakba érkező természetjárókat a kiszögelt házirenden kívül csupán az várja, amit az előző csoport a házban hagyott. Ebből következik a kulcsosházak legfontosabb írott-íratlan szabálya: a házat mindenki olyan állapotban hagyja el, amilyen állapotban maga is szívesen találná.
Van még egy fontos szabály, miszerint a házak elsősorban a pihenést szolgálják, ezért illik kerülni a hangoskodást. Ez persze elvileg azokra is érvényes, akik bulizni mennek ilyen kuckókba. Az már más kérdés, hogy be is tartják-e ezt az előírást.

Most akkor nézzük a Pécs közelében lévő kulcsosház-felhozatalt!

Pajta szálló

kulcsosház

Pécstől 5 km-re, Cserkút kis falujában található ez a ház, természeti környezetben, faluszéli patakparton, szóval a nyugalom garantált. Bővebben a házról itt olvashat.

Könyves ház

kulcsosház

Ennek a csinos kis kuckónak címe nincs, valahol a kék háromszög turistajelzés mentén a Jakab-hegyen található, Cserkút és Kővágószőlős határán, a Zsongorkő alatt. Akkora itt a csend és a béke, hogy az szinte már bántó. Bővebben a házról itt olvashat.

Mézeskalács házikó

kulcsosház

Mivel ez a kunyhó nagyjából ugyanott található, mint a Könyves ház, ezért csak magunkat tudnánk ismételni, ha azt ragoznánk, hogy milyen gyönyörű helyen is van ez a kulcsosház. Bővebben a házról itt olvashat.

Zrinyi kulcsosház

kulcsosház

A Dél-Zselicben, a festői, kis patakkal ölelt Terecsenyben található kulcsosház a kék kereszt és a piros négyszög turistajelzéseken közelíthető meg, de persze oda is autózhatunk, ha csak lazulni akarunk, nem túrázni. Bővebben a házról itt olvashat.

Fehér-kúti kulcsosház

kulcsosház

A régebben Wolf József-turistaházként ismert kulcsosházhoz a Közép-Mecsek kék vonal útvonalán érhető el, már ha túrázni akarunk. Ha csak sétálni, akkor pattanjunk fel egy 40-es buszra, és csak cammogjunk oda Pécsbányatelepről. Két kilométer az semmi. Bővebben a házról itt olvashat.

Kardos úti kulcsosház

kulcsosház

Még a városból sem kell kimennünk, ha egy kis nomádságra vágyunk, ugyanis a Hunyadi János utca szomszédságában lévő házhoz csak egy kicsit kell mászni a Mecsek-kaputól, valahova a Hotel Kikelet mellé. Épp ezért nem okozhat nagy gondot, hogy ez a kulcsosház az egyik legnomádabb az itt felsoroltak között, hisz lényegében csak pár perc onnan az Árkád. Bővebben a házról itt olvashat.

Ha olyan kulcsosházakra is kíváncsi, melyek Pécshez nincsenek annyira közel, de Baranyából sem szívesen mozdulna ki, akkor nézze meg ezt az oldalt!