Értékes kincsek kerültek Pécsre

Elképesztően értékes és különleges darabokkal, egy kancsófedéllel és egy eredetileg Philadelphiában lévő 98 centiméteres padlóvázával bővült a Zsolnay kerámiagyűjtemény.

hirdetés

Gyugyi László Amerikában élő magyar műgyűjtő Washington közelében egy üzletben fedezte fel Zsolnay Júlia alkotását, mely a pécsi kerámiagyűjtemény 582-ik darabja lett. A 30 kg-os mű az 1890-es években készült sajátos Zsolnay stílusban. Ezt, valamint a Zsolnay Teréz által tervezett csőrő kancsófedelet a Zsolnay-negyednek ajándékozta a gyűjtő.

– Azért érdekes ez, mert a gyár ekkoriban már jól állt anyagilag, kétszáz festőnőjük volt – mondta Gyugyi László. – Viszont közben folyamatban volt a klasszikus stílus megváltoztatása. Kezdődött a szecesszió, amire Zsolnay is áttért. Ez az alkotás a klasszikus, a historizmus végét jelző Zsolnay darab.

Zsolnay Teréz tervezte csőrös kancsófedél

2010-ben Pécs a piaci ár féléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg a műgyűjtőtől a világ legnagyobb, közel 600 darabos Zsolnay-magángyűjteményt. Gyugyi László csak annyit kért nagyvonalúságáért cserébe, hogy a város tegye közkinccsé a három nagy korszakból – klasszikus, historizáló, szecessziós – származó kollekciót. A több ritkaságot is tartalmazó műtárgy-együttes 1870 és 1910 között készült a pécsi gyárban.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen. Az egyedi kerámiatárgyakból, fotóalbumokból és vízfestékkel készült tervrajzokból álló összeállítást, négy évtized alatt hozta létre Gyugyi László. Így, teljes egészében még a közönség sohasem láthatta világ talán legjelentősebb Zsolnay-kollekciója, mindössze a Helikon Kiadónál 2006-ban megjelent exkluzív, a Zsolnay a nagyvilágból című albumból ismert.

A közel egyméter magas váza eredetileg Philadeplhiában volt

Darabjainak értékét és különlegességét tovább fokozza, hogy minden formából, dekorációból és technikai variációból csupán néhány példány készült. Ráadásul a külföldi kiállításokra szánt, Magyarországon őrzött úgynevezett duplum példányok az első és a második világháborúban megsemmisültek.