Hóhelyzet: továbbra is életveszélyes a Mecsek

Szerdára elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat megyénkre, csütörtökre virradó reggel pedig már alig tudtak közlekedni a buszok a Mecsekben a hótól rogyadozó faágak miatt. Mutatjuk hol van útzár érvényben Pécsen és a város környékén!

hirdetés
Frissítve: 20:30 A Misinára is veszélyes felmenni

Majdnem teljesen elzárja a Misina-tető felé vezető utat egy kidőlt fa. Az állatkert és a Tv-torony közötti úton nagy a forgalom, még sötétedés előtt is számtalan autós vágott neki az útnak, kidől fákat kerülhetve.

misina, mecsek, ho, havazas, út, fa, kidolt

misina, mecsek, ho, havazas, út, fa, kidolt
A Tubes felé vezető turistaút mesebeli tájra hasonlít, földig belógó fák recsegnek-ropognak a nedves hó súlya alatt, az erőből időnként hallani ahogy az ágak letörnek a viharos szélben.
misina, mecsek, ho, havazas, turistaút, tubes
misina, mecsek, ho, sorompo, havazas

 

Frissítve: 15:45 Az utak Remeterét felé továbbra sem járhatóak

Az elakadt busz műszaki mentése befejeződött, azonban továbbra sem járható az út Remeterét és Orfű, valamint Remeterét és Árpádtető között. Csütörtök reggel 6 óra körül akadt el az a busz Pécs és Orfű között, mely Remeteréthez érve megpróbálta kikerülni a havas csapadéktól meghajlott, és az út fölé belógó ágakat, amelynek következtében megcsúszott, megpördült, majd elakadt. A balesetben személyi sérülés nem történt.

A rendőrök az adott útszakaszt teljes szélességében lezárták, azonban az autóbusz műszaki mentését követően sem indulhatott meg a forgalom.

A Remeterét és Orfű, valamint a Remeterét és Árpádtető közötti útszakaszokat a baleset- és életveszélyes állapotok miatt a közút kezelője az erdészettel és a katasztrófavédelemmel egyeztetve továbbra is lezárja a közúti forgalom elől. A lezárt területen a bedőlt ágak és fák veszélyeztetik a biztonságos közlekedést. A forgalomtól elzárt területre behajtani tilos, így kerülni továbbra is Magyarhertelend vagy Hetvehely felé tudnak az arra közlekedők.


Frissítve: 11:45 Forgalomkorlátozások és rövidített útvonalak

Az időjárási viszonyok miatt továbbra is érvényben vannak a csütörtök reggel elrendelt forgalomkorlátozások. Néhány helyi járatú autóbusz rövidített útvonalon közlekedik. Az időjárási viszonyok miatt reggel 7.45-től lezárták a 6604. számú út Szentkút–orfűi elágazó közötti szakaszát, a 6603. számú utat Árpádtető és Remeterét között, valamint a 6451. számú utat Hosszúhetény és Zobákpuszta között. Árpádtetőn és Nagydeindolban helyenként jeges az út, nehézkes a közlekedés.

A helyi járatú autóbuszok néhány útvonalon rövidebb szakaszokon közlekednek. A 15-ös jelzésű autóbusz csak Somogyig, a 12-es busz  a Hősök teréig, a 35-ös járat pedig Dömörkapuig jár. A Hosszúhetény és Zobákpuszta közötti útszakasz lezárása miatt a Szászvár felé közlekedő autóbuszok Bonyhád felé kerülnek. A 6604. számú úton bevezetett korlátozásokra tekintettel, az orfűi járatok is kerülő úton, Szentlőrinc felé járnak.

A közútkezelő és a városüzemeltető munkagépei folyamatosan végzik az érintett útszakaszok síkosságmentesítését. Az útlezárásokat az időjárási helyzet javulásával oldják majd fel. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint, a vonatközlekedésben nincs fennakadás. A közműszolgáltatás zavartalan az egész megye területén.


 

Frissítve: 9:56 István-akna is elesett

Belógó faágak miatt István-akna egyik irányból sem közelíthető meg – közölte a Biokom Nonprofit Kft. A hó súlyától belógó faágak miatt István-akna sem Somogy, sem a 66-os út felől nem közelíthető meg, ezért a 12-es járatok Hősök tere és István-akna, a 15-ös járatok István-akna és Somogy között nem közlekednek.


 

Frissítve: 9:25 Pécs és Orfű között elakadt egy busz

Teljes útlezárás van érvényben Pécs és Orfű között Remeterétnél, ahol egy autóbusz csütörtök reggel Remeteréthez érve megpróbálta kikerülni a havas csapadéktól meghajlott és az út fölé belógó ágakat, amelynek következtében megcsúszott, megpördült, majd elakadt, így jelenleg forgalmi akadályt képez.

busz3 busz2 busz1

A balesetben személyi sérülés nem történt. A rendőrök a műszaki mentés idejére az adott útszakaszt teljes szélességében lezárták, kerülni Magyarhertelend vagy Hetvehely felé tudnak az arra közlekedők.

Hosszúhetény és Zobákpuszta közötti szakaszon szintén teljes útzár van érvényben csütörtök reggel óta.

18053314_120332000278256786_1726800555_o

18049529_120332000267826907_614158642_o

A Lapisi út felé közlekedve is útzárral találkozhatunk, így ha tehetjük, inkább ne vágjunk neki a Mecseknek csütörtökön!

18049915_120332000282982781_1843283152_o


Korábban írtuk:

Magyarország legmagasabb pontján, Kékestetőn már hétfőn leesett a hó. De nem kell sokat várniuk a pécsieknek sem, hiszen a Mecsekben a havas esőt havazás váltotta fel, a Mecsekoldalban is jól látszik, hogy havazik, íme:

Elsőfokú figyelmeztetés viharos szél miatt

A Dunántúlon már több járásra másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél veszélye miatt. Az erős szél miatt Baranya megyében elsőfokú a figyelmeztetés. A Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódik a szél. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet csúcsértéke 2-9 Celsius-fok között valószínű szerdán. Késő este 0-5 fok várható.


Ha még ez sem volt elég, nézzen néhány képet a havas Mecsekről:

IMG_4372

IMG_4369

IMG_4379

IMG_4376

FullSizeRender(1)

  • Bence Illes

    Hatalmas a hó, e Brüsszelt még mindig nem sikerült megállítanunk. Ejnye…