Északi testvérünk, a sportos Lahti

Pécs és a finnországi Lahti több mint fél évszázada testvérvárosok már. Az északi települést mutatjuk most be, ahol a sport a mindene a finneknek, és ahol a símúzeum mellett egy nagyzenekar is zenél.

hirdetés
Uránia Mozi

Több mint 60 éve kezdődött

Helsinkitől, Finnország fővárosától mindössze száz kilométerre fekszik Pécs egyik legrégebbi testvérvárosa, Lahti. A több mint 100 ezres lakosságú Lahtival Pécs 1956-ban lépett testvérvárosi szövetségre, így tehát tavaly nem csupán az 1956-os forradalom, hanem a finn-pécsi testvériség 60. évfordulóját is ünnepelhette a város, és az ország is. Hogy mi köze az országnak ahhoz, hogy Pécs és Lahti több mint fél évszázada szoros kapcsolatot ápolnak? Nos, az, hogy Magyarország és Finnország első testvérvárosi szerződését Lahti és Pécs kötötte meg, ezután jöttek létre újabb finn- és magyar városokat összekötő testvérvárosi kötelékek, több tucatnyian.

Lahti Pécshez képest kisváros

A két város között rendszeresek a csereprogramok és közös projektek, ennek jegyében 2013-ban például Pécs Finnország magyarországi nagykövetségével közösen diákvetélkedőt szervezett, melynek célja az volt, hogy a pécsi fiataloknak lehetőségük legyen jobban megismerni Finnországot, a finn történelmet, a finn szokásokat, a kultúrát, és természetesen Lahtit, ahova a vetélkedő nyertesei ellátogathattak egy hosszú hétvégére. A pécsi diákversenyre Pasi Tuominen finn nagykövet is eljött, a városok közti barátságot jól jelzi az is, hogy Pécsett egy utcát neveztek el a finn testvérvárosunkról.

Menjünk Lahtiba?

Testvérvárosainkat bemutató sorozatunkban Lahti az első olyan hely, mely Magyarországról is úgymond megközelíthető távolságra van. Repülővel – jó esetben – mindössze 2-4 órára van, ha pedig ügyesek vagyunk és előre nézelődünk, 90 ezer forint alatt találhatunk jegyeket Helsinkibe.

Hihetetlen parkerdők vannak Lahti környékén

Nyilván kocsival is neki lehet vágni az útnak, de le se merjük írni, hogy az hány kilométert is jelent (a benzinköltségről nem is beszélve).

Sportimádók városa

Lahti alapvetően teljesen más világ, mint Pécs. Nagyon fiatal település, az 1400-as években említik először hivatalos dokumentumok, várossá mindössze 102 éve vált. Míg a több mint 2 ezer éves Pécset történelméről, a régi kultúrák keveredéséről, a mediterrán hangulatról ismerik, addig Lahti a legtöbbeknek egyfajta sportparadicsomot jelent, hiszen minden évben itt rendezik meg az úgynevezett „Salpausselän kisatot”, azaz a téli sportok világkupáját.

A lahti sportközpont minden évben ezernyi sporteseménynek ad helyet

Ez a Lahtiban élők érdeme, akik – mint jó finnek – imádják a téli sportokat, ezért pedig kiharcolták, hogy városukban tartsák meg évente a világversenyt. Ha tehát valami közös van Pécsben és Lahtiban, akkor az úgy tűnik, hogy a lokálpatriotizmus, a város szeretete. Lahti egyébként rekordtartó város, 2007-ig hatszor rendezte meg az Északi Sívilágbajnokságot. De profi, első osztályú focicsapata, az FC Lahti és a Lahti Pelikánok nevű jéghokicsapata is ismert.

Bizony, símúzeum is van Lahtiban

Lahti ezért értelemszerűen a sportturistákra épít megannyi sí- és jégpályájával, és persze a közelében található elképesztő szépségű hegyekkel, völgyekkel, nemzeti parkokkal, folyókkal és tavakkal, melyek a túrázóknak magát a Paradicsomot jelentik. Nem is meglepő, hogy a TripAdvisor „10 legjobb látnivaló Lahtiban” listáján 4 hely is a sporthoz kapcsolódik valamilyen módon.

Kisváros, nagyzenekar

Lahti ugyanakkor alapvetően kisváros, ez pedig látszik is azon, hogy a sportos látnivalók mellett a többek között a város színháza, egy rádió- és tv-múzeum, a Lahti pláza, a helytörténeti múzeum, a közpark, és a városháza szerepel még a TripAdvisor listáján.

A lahti Kodály Központ a város büszkeség

Annak ellenére, hogy valóban szép helyek ezek, mégis, a város leglátványosabb és talán legfontosabb kulturális intézménye, a Sibelius Hall az, amire Lahti a legbüszkébb lehet. Az ország legszebb és legjobb koncerttermében az egyik leghíresebb finn zenekar, a Sinfonia Lahti próbál és zenél rendszeres telt házzal.