Nem is hinné, miket lehet találni Pécsen!

Bár külön részleg nem létezik a polgármesteri hivatalban a talált tárgyaknak, manapság is folyamatosan fogadják az elkallódott dolgokat. Az elmúlt években pénz, bicikli, disznóságokkal teli aktatáska mellett félszáz fél pár férfi cipő, műfogsor is gazdára várt már. A 60-as évek szenzációja pedig az volt, amikor egy lovat vittek be.

hirdetés

Talán ebben a mai zord világban senki sem gondolná, hogy bármilyen talált tárgyat leadnának a megtalálók, mégis tömegesen fordul elő ilyesmi napjainkban is. A pécsi polgármesteri hivatalban jelenleg is féltucatnyi dolog várja gazdáját, bár ezekről – érthető okokból – nem kaptunk felvilágosítást, az elmúlt hónapokban, években, évtizedekben összegyűlt tárgyak között számos érdekesség is akad.

A leggyakoribbak mellett időről időre előfordulnak fura talált tárgyak...
A leggyakoribbak mellett időről időre előfordulnak fura talált tárgyak…

Mint azt dr. Horváth Endre hatósági főosztályvezető elmondta, fél évszázada valaki lovat vezetett a hivatal elé, s adta le talált tárgyként, de előfordult, hogy egy városlakó az egyik szilveszter délután szalonnával, kolbásszal, hagymával megpakolt aktatáskával érkezett. Volt ugyanakkor a talált dolgok között műfogsor, testápoló, tusfürdő is.

– A leggyakoribb, hogy okmányokat, lakás- és kocsikulcsot, bankkártyát, mobilt, karórát, szemüveget, kisebb-nagyobb táskákat hoznak be. De ugyanígy előfordul, hogy biciklivel jelennek meg, vagy éppen a nagyáruházaktól kapunk jelentős mennyiségben aprópénzt – mondja a főosztályvezető.

A leadás egyébként flottul megy, csak egy jegyzőkönyvet vesznek fel, s a becsületes megtaláló meg is tarthatja a talált tárgyat, ha három hónapon belül nem jelentkezik gazdája. Az okmányok esetében kiértesítik a tulajdonost a városházáról.

Ha a tulaj sem jelentkezik és a megtalálónak sem kell, a talált dolgot elajándékozhatja a városháza, például – ami gyakran előfordul – bicikli esetében óvodának vagy szociális otthonnak.