Ezért szeretik a belvárost – Effekt

A legszebb pécsi kesztyűket próbálhatjuk itt fel

Minden, amit a pécsi kesztyűkről tudni kell, egy helyen. Ez a hely pedig nem más, mint az Effekt Látogatóközpont. A Ferencesek utcája 17. alatt található üzlet hiánypótló, hiszen itt olvadt össze és bővült ki a korábban szintén a Ferenceseken működött Pécsi Kesztyű Márkabolt, valamint az a kesztyűkészítő látványmanufaktúra és múzeum, ami korábban a Széchenyi tér sarkában volt.

hirdetés

Marczi Gábor, az üzlet ügyvezetője és a Pécsi Kesztyű Klaszter elnöke elmondta, hogy azért volt szükség a márkabolt és a múzeum összevonására, mert ígéretesebb pályára akarta állítani a Pécsi Kesztyű brandet. A korábbi klaszterrendszerben üzemeltetett üzlettel ellentétben az Effektet Marczi saját vállalkozásaként viszi, de több hazai kesztyűs céget is meghívott projektjébe.

Marczi Gábor és a híres pécsi kesztyűk

– Nagyon nehezen tudtunk átlépni a saját magunk által állított korlátokon. Nem tudtunk a piacnak megfelelő üzeneteket küldeni, nem voltunk rugalmasak. Az Effekt Látogatóközponttal mindezen túl szeretnék lépni – mondta Marczi.

A legszebb pécsi kesztyűket próbálhatjuk itt fel

A Pécsre látogató turistáknak Marczi szerint nagy igénye volt, hogy egy helyen lelhessék fel a pécsi kesztyűk legjavát. Az pedig, hogy a látványmanufaktúrában látható, miként dolgoznak a szakemberek, csak még különlegesebbé teszi az üzletet.

A látványmanufaktúrában készülnek a jobbnál jobb ötujjasok

A külföldi és belföldi turistákat ki tudja szolgálni, de vajon mi van a pécsiekkel? Nos, őket sajnos – ahogy Marczi Gábor mondta – leginkább csak karácsony előtt tudják megszólítani. Javíthat ezen az is, hogy a kesztyűtörténeti múzeumot sok pécsi látta, és várhatón még többen fogják, hiszen a közeljövőben több időszakos kiállítást is terveznek majd. Egy egyszerű regisztrációt követően a pécsiek az idelátogató vendégeiket kísérve, pécsi lakcímkártyájukat bemutatva ingyenesen nézhetik meg a Pécsi Kesztyű múzeum termeit.

A pécsi kesztyűmúlt

A közel ezer négyzetméteres, kétemeletes Effektben található múzeumban Déri János, a Hunor Pécsi Kesztyű és Bőrruházati Vállalat marketingvezetőjének kesztyűrelikvia-gyűjteménye mellett a Janus Pannonius Múzeum pécsi kesztyűtörténeti műtárgyai is megtalálhatóak, egy komplett antik öltözőszobával egyetemben. Továbbá a Hamerli család ma élő leszármazottai is adományoztak tárgyakat a múzeumnak.

A kesztyűmúzeumban évszázadokat utazhatunk vissza az időben

Marczi Mihály, a Gant Pécsi Kesztyű Kft. alapítója által összegyűjtött 1948 utáni korszak dokumentumai és a Kesztyűgyár munkái mellett eredeti Hamerli-kesztyűket is bemutatnak az 1800-as és 1900-as évekből.

Frank Adél és a pécsi kesztyűk

A kesztyűk mellett Frank Adél divattervező ruháit is megtalálhatjuk itt márkaboltjában, az Effektben készülnek olyan kesztyűk is, melyek az ő tervei alapján egészítik ki kollekcióit. Az ismert tervezőnő nemcsak Pécsett és Budapesten, hanem Párizsban, Londonban, Moszkvában is bemutatkozott már.

Kérdésünkre Marczi Gábor elmondta, hogy a Ferencesek utcája amolyan „szerves fejlődéssel” alakul a mai napig.

– Nem lett ezen az utcán minden egyszerre kiglancolva. Kicsit döcögős, kicsit kanyargós, lehetne forgalmasabb, és szerintem sötét. Jól fognak jönni a tervezett burkolatcsere mellett az új lámpák is. Az itt működő üzletekkel közösen nagyon szeretnénk, ha frekventáltabb lenne, ha több turistát és pécsit tudnánk idevonzani, de ezen még sokat kell dolgozni.