Ezért szeretik a belvárost – Fry

Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy a belvárosban lévő kereskedelmi egységek, vendéglátóhelyek miért döntöttek úgy, hogy a történelmi városrészben nyitnak üzletet. Célunk, hogy rávilágítsunk a pécsi belváros már meglévő értékeire, valamint a benne rejlő lehetőségekre. A Vargyas vendéglőről, a Streatről, a Fekete Nyúlról, a Blöff Bisztróról, a Natur Ételbárról, a Főtérről, a Karavelláról, és a Pécsi Kávéról írtunk, most pedig Pécs egyik belvárosi sültkrumpli-központjáról, a Fryról lesz szó!

hirdetés

Az alternatíva a pécsi gyorskajára

A Citrom utca közepén található Fry, azaz a „Söröző a Sültkrumplihoz” hiánypótló hely a belvárosban, hiszen sehol máshol nem ehetnek a pécsiek tradicionális belga recept alapján készült sültbugronyát. A Fry pedig pontosan azért született, hogy valami újjal, valami mással színesítsék Pécs gasztronómiai életét. Szepes János, a Fry ügyvezetője elmondta, hogy azért vágtak bele 2011-ben a sültkrumplis söröző létrehozásába, mert úgy látták, hogy a belváros akkori gyorskaja-felhozatala nem volt elég változatos.

Sör, belga sültkrumpli, szósz - mi kell még?
Sör, belga sültkrumpli, szósz – mi kell még?

– Úgy gondoltuk, hogy a McDonald’s burgereinél és a megannyi gíroszosnál a belvárosban több lehetőség van. Alternatívát akartunk mutatni, valamit ami eddig nem volt Pécsett, ami gyors és finom. Így jött a belga sültkrumplizó ötlete. Három hónapot töltöttünk kutatómunkával és termékfejlesztéssel, ami viccesen hangzik, hiszen mégis csak sültkrumpliról van szó, de mi a legjobbat akartuk – mondta Szepes. Az eredmény pedig a lehető legjobb lett, hiszen a Fry ügyvezetője szerint belga és holland vendégeik is dicsérni szokták a burgonyájukat.

A belvárosban mindent kipróbálnak

A Fry a belvárosnak nem épp a legforgalmasabb környékén áll, mégis mindig sokan falatoznak és söröznek náluk. Ennek oka Szepes szerint a jó minőségű krumpli mellett az lehet, hogy a város szívében töltik a fiatalok idejük nagy részét.

fry, sültkrumpli, hl04
Szepes János és csapata megvetette lábát a Citrom utcában

– Ha én elindulok a városba, mindig a belváros a kiindulópont számomra, ahogy a legtöbb egyetemista és fiatal számára is. Ahhoz, hogy jól szórakozzak, jókat egyek és igyak, a belváros a legjobb hely. Akik pedig rendszeresen a városközpontban mozognak, idővel mindent kipróbálnak. Ha pedig kipróbálják a Fryt, és tetszik nekik, beszélnek is róla másoknak – vélekedett Szepes.

A Citrom utca kényelmes

A kezdetekben szájhagyomány útján terjedt tehát a Fry híre, ismerőseik ismerősei jöttek először krumplizni, ma már viszont – ahogy Szepes mondta – követhetetlen a vendégsereg. Ezt pedig nehéz volt elérni, főleg azért mert a Citrom utca az ügyvezető szerint a ’90-es években sokkal forgalmasabb volt, ma viszont inkább csak a Kossuth tér és a Postapalota közti rövid útvonalat jelenti a pécsiek számára. Mégis, a Fry régóta vonzza az embereket. Ennek az oka az Szepes szerint, hogy a hely nem az utcafronton áll, nincs szem előtt, az elbújás – belvárosban nem épp megszokott – élményét nyújtja, viszont közel van a belváros minden látnivalója, más frankó helyei.

– Ha a belvárosban van valami rendezvény vagy koncert, a Citrom utca is megtelik a hazavonulókkal, ilyen alkalmakkor pedig szintén sokan jönnek hozzánk egy-egy esti levezető krumplizásra. A Citrom utca ugyanakkor nagyon változatos és épp ezért kényelmes hely, csak valamiért ezt ma már nem veszik annyira észre. Ezen az utcán olyan vendéglátó helyek vannak, amiknek a célközönsége, kínálata, és megjelenésük nem egyféle, nem egyen, nem is hasonlítanak egymásra, az ilyesmi pedig ritka a városban – mondta Szepes.