Ezért szeretik a belvárost – Garko Rövidáru

Sokan vannak, akik régóta járnak a boltba

Új sorozatot indítottunk, amely során bemutatjuk, hogy a belvárosban lévő kereskedelmi egységek miért döntöttek úgy, hogy a történelmi városrészben nyitnak üzletet. Sorozatunk következő részében a Király utcában több, mint fél évszázada működő Garko rövidáru üzlet tulajdonosával beszéltünk.

hirdetés

A Király utcában járva sorba jönnek velünk szembe a jobbnál jobb új vagy épp régóta üzemelő éttermek, bisztrók, melyek mellett szinte a láthatatlanságig eltörpül a Palatinus Hotellal szemben működő Garko rövidáru üzlet, mely régebb óta áll a főutcán, mint a legtöbb vendéglátó egység.

Sokan vannak, akik régóta járnak a boltba
Sokan vannak, akik régóta járnak a boltba

Gogolák Róbert, az üzlet jelenlegi tulajdonosa elmondta, hogy a több vezetőváltáson átesett boltban már az 1960-as években is textíliákat, fonalakat, cérnákat, és egyéb méteráru-anyagokat árultak. Az évtizedek során a profiljuk nem változott, ami sikerük titka is lehet – mondta a tulajdonos –, hiszen egy ilyen kevésbé szem előtt lévő üzletet a hagyomány ereje tarthat igazán fent.

– A pécsiek emlékezetébe az évtizedek alatt berögzült, hogy a Király utca elején van egy rövidáru bolt, ahol fonalakat, anyagokat, és textíliákat tudnak venni. A maga nemében nagyon híres ez a bolt arról, hogy itt nem csak a pultot támasztják az eladók, hanem nagyon is értenek a szakmájukhoz és a méterárukhoz. Mindig segítenek, még annak is, aki azt sem tudja, hogy mit akar készíteni – mondta Gogolák Róbert.

Az itt dolgozók mindenkinek segítenek
Az itt dolgozók mindenkinek segítenek

Nem egyszerű azonban ma már ilyen boltot üzemeltetni. Mondhatjuk, hogy kihalófélben van a rövidáru-üzlet. Van ugyan egy kreatív fiatalokból álló „utánpótlása” a kézimunkával foglalkozóknak, de az idősebb korosztály, akik egy kalocsai mintát meg tudnak varrni, egyre kevesebben vannak – mondta Gogolák. A főutcai méteráru bolt azonban állja a sarat, melyben hatalmas szerepe van az üzlet elhelyezkedésének.

– Egyre kevesebb ilyen bolt van már Magyarországon, a kisvárosokban már alig léteznek. Ma már, ha valaki igényt tart a rövidáru üzletekben található anyagokra és termékekre, sokszor utaznia kell, hogy egy ilyen boltot találjon. Komlón 10 év múlva például lehet, hogy már nem lesz ilyen jellegű üzlet. A visszatérő vendégek mellett a belvárosi sétaforgalom és a turizmus azonban érezhető nálunk, a Király utca pedig egy olyan tipikus európai sétálóutca, ahol sokan megfordulnak, és közülük a boltba is betérnek – mondta, majd kitért arra is, hogy a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programév érezhetően „feltette a várost” a világtérképre, aminek köszönhetően a belváros sokkal jobban pörög, mint azelőtt.

A Király utca éttermei között bújik meg az üzlet
A Király utca éttermei között bújik meg az üzlet

Kérdésünkre, hogy el tudná-e képzelni azt, hogy máshol nyitnak boltot, Gogolák egyszerűen csak annyit mondott, hogy ennyi év után ez már nem lehetséges, ilyesmibe bele sem tud gondolni és feltehetően azok sem örülnének, akik megszokták már, hogy a városközpontban van még ilyen üzlet. „Ennek a boltnak itt van a helye és kész” – mondta.