Ezért szeretik a belvárost – Jam Döner & Pizza

Egy jó dürümöt a Ferencesek utcájáról?

Új sorozatot indítottunk, amely során bemutatjuk, hogy a belvárosban lévő kereskedelmi egységek miért döntöttek úgy, hogy a történelmi városrészben nyitnak üzletet. Sorozatunk következő részében a Ferencesek utcáján 5 éve működő Jam Döner & Pizza gyorsétterem tulajdonosával beszéltünk.

hirdetés

Sok dürümös-döneres és gíroszos gyorsétterem működik a belvárosban, ráadásul úgy tűnik, hogy nagyon jól meg is vetették a lábukat. Az egyik legnépszerűbb ilyen hely a város szívében a Jam Döner & Pizza, a Ferencesek utcáján, melyet Czakó János és felesége vezet 2012 májusa óta. Az idén ötödik születésnapját ünneplő gyorsétterem tulajdonosa elmondta, hogy ugyan valóban nagy a konkurencia a városban, a Jam azonban megfelelő helyen van ahhoz, hogy sikeresen működjön. Ez a siker azonban nagyban függ a külföldi egyetemistáktól.

A Jam jó helyen van
A Jam jó helyen van

-Rengeteg külföldi egyetemista jár hozzánk. A Ferencesek utcája egy átjáró a belváros és az orvosi egyetem között, az egyetemisták ezen az utcán mennek keresztül esténként, ha a belvárosban buliznak, és így hozzánk is betérnek. Az Egyetemvárostól mi közelebb vagyunk számukra, mint a hasonló belvárosi éttermek. Épp ezért sajnos mindig meg is érezzük az egyetemi szüneteket, amikor nem pörög annyira a hely – mondta Czakó János.

Az egyetemisták mellett a környéken zajló felújítási munkálatok is nagyban meghatározzák a forgalmat. Czakó kifejtette, hogy amíg a megújult Jókai téren dolgoztak a munkások, addig érezhetően kevesebben jártak a Ferencesek utcáján. Most viszont, hogy már kész a tér, a forgalom újra megnőtt, és az utca újfent tele van turistákkal, pécsiekkel, egyetemistákkal.

Egy jó dürümöt a Ferencesek utcájáról?
Egy jó dürümöt a Ferencesek utcájáról?

Czakó hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a Ferencesek utcáján ez az átjáró forgalom az, ami életben tarthatja az üzleteket és vendéglátó helyeket.

-A Ferencesek utcáján, ha jól tudom, most nincs is kiadó üzlethelyiség, ami talán azért lehet, mert ez az utca vezet a belvárostól a Kórház térre, ami egy tömegközlekedési csomópont, vagy a már említett orvosi egyetemre és a Szigeti városrészbe, ahol a legtöbb egyetemista lakik. Aki pedig a Kórház tér felől megy a Széchenyi tér irányába, az is nyilván átsétál itt – mondta.

Nagy a konkurencia a városban, de a Jam megvetette a lábát a sétálóutcán
Nagy a konkurencia a városban, de a Jam megvetette a lábát a sétálóutcán

Kérdésünkre, hogy ha tehetnék, beköltöznének-e a Király utcára, Czakó János elmondta, hogy ez „egyáltalán nem biztos”.

-Talán a Király utca elejét fontolnánk meg, de ott már akkora néha a pörgés, amire mi nem feltétlenül vagyunk felkészülve. Ugyanakkor szerintem nem a Király utca lenne a legmegfelelőbb hely, hiszen az alapvetően a semmibe vezet, a főutca végégi már nem sokan sétálnak el. A belváros legforgalmasabb és a vállalkozások szempontjából talán legjobb környéke a Ferencesek utcája mellett az Irgalmasok utcája, hiszen míg például a Ferencesekről az emberek főként a főtérre és a főutca elejére mennek esténként, addig onnan már az Irgalmasok utcáján mennek le a Konzum, az Árkád, és a buszmegállók felé – fejtette ki a Jam tulajdonosa.