Ezért szeretik a belvárost – Piazza Del Grano

Új sorozatot indítottunk, amely során bemutatjuk, hogy a belvárosban lévő kereskedelmi egységek miért döntöttek úgy, hogy a történelmi városrészben nyitnak üzletet. Sorozatunk következő részében a Búza téren immáron 6 éve működő Piazza Del Grano étterem tulajdonosával beszéltünk.

hirdetés

Pécsen a belvárosban több olasz étterembe is belefuthatnak a turisták és persze a helyiek is, de ez szinte egyértelmű, hiszen a város szívében – főleg kellemes tavaszi és nyári időben – nem lehet nem érezni a mediterrán hangulatot, amelyhez egy jó pizza vagy egy könnyű olasz saláta csak hozzátesz.

Tziotziosz Sztella étterme évek óta biztos pont az olaszos ízek kedvelői számára
Tziotziosz Sztella étterme évek óta biztos pont az olaszos ízek kedvelői számára

Az évekkel ezelőtt megszépült Búza téren álló Piazza Del Grano (ami olaszul pontosan azt jelenti, hogy Búza tér) is ilyen étterem, amely már 6 éve jelent biztos pontot az olasz kaják kedvelőinek. Ugyan a Piazza Del Granót ma már nagyon sokan ismerik. Tziotziosz Sztella, az étterem tulajdonosa elmondta, hogy ezért meg kellett küzdeniük.

– Az elmúlt évek során sok vezetőváltáson esett túl az étterem, sokszor nem ment jól a hely. Amikor mi átvettük az irányítást, egy olyan éttermet akartunk kialakítani, ahova mi is szívesen beülnénk, ahol mi is ennénk egy jót, és ahol normális árak vannak. Nem vagyok vendéglátós, így tehát ezeket vendégek számára fontos szempontokat vettem figyelembe – mondta az étterem tulajdonosa.

Az évek során bővítésre szorult az étterem
Az évek során bővítették az éttermet

Ez a vendégbarát hozzáállás meg is hozta az eredményét, hiszen a Piazza Del Grano apránként kinőtte magát. Eleinte „csak” egy kis négyasztalos helyiségük volt, később viszont – miután megvették a mögöttük lévő ingatlant – egy újabb nagy teret is megnyitottak a látogatók előtt. A sikerhez persze hozzájárult az étterem elhelyezkedése is.

– Amikor elkezdtük, a tér romos volt, de szerencsére pont akkor kezdték el felújítani. Az új térnek pedig van az olasz terekre is hasonlító, mediterrán hangulata, ugyanakkor azoknál sokkal csendesebb, hiszen a Búza tér a belváros végét jelenti. Ez azonban nekünk is, de főleg vendégeinknek jó, ugyanis így itt a Király utcai bulik zaja és a nyüzsgés nélkül tudnak nyugodtan enni-inni. A Búza tér régen nem volt ilyen, nem volt vonzó, azonban ma már itt elengedhetik gyerekeiket a szülők, miközben a mediterrán teraszon kávéznak – fejtette ki Tziotziosz Sztella.

Egy jó csokitortát, valaki?
Egy jó csokitortát, valaki?

Az étterem tulajdonosa hangsúlyozta, hogy tér felújítása, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed megépülése is népszerűbbé tette a helyet, hiszen a negyedben rendezett megannyi fesztivál és rendezvény után (és közben) is sokan érkeznek hozzájuk a menüző diákok, rendőrök és vámosok mellett. Azok pedig, akik a főutcán akarnak egyet bulizni egy kiadós pizzavacsora után, fél perc alatt elérhetik innen a város szívének bárjait – mondta.

Kérdésünkre Tziotziosz Sztella elmondta, hogy nem vágynak a Király utcába, a Búza térnek ugyanis megvannak a maga pozitívumai.

– Sokkal relaxáltabb, nyugisabb hely ez, mint a pörgősebb Király utca. Ha ott lenne az éttermünk, kénytelenek lennénk drágábban adni az ételeinket, és ott nem is lenne akkora tere a vendégeinknek, mint itt – mondta.