Ezért szeretik a pécsi belvárost – Bohemia Sörkonyha

Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy a belvárosban lévő kereskedelmi egységek, vendéglátóhelyek miért döntöttek úgy, hogy a történelmi városrészben nyitnak üzletet. Célunk, hogy rávilágítsunk a pécsi belváros már meglévő értékeire, valamint a benne rejlő lehetőségekre. A Vargyas vendéglőről, a Streatről, a Fekete Nyúlról, a Blöff Bisztróról, a Natur Ételbárról, a Főtérről, a Karavelláról, Fry-ról és a Pécsi Kávéról írtunk, most pedig Pécs hamburger- és cseh kajaközpontjáról, a Bohemia Sörkonyháról lesz szó!

hirdetés

Ahol a cseh gasztronómia és az amerikai street food találkozik

A Nagyflórián utcában található Bohemia Sörkonyha egy igazán különleges étterem a városban, sőt talán az országban nincs még egy ilyen hely, hiszen aki járt már ott, az tudja, hogy a cseh étel- és sörkülönlegességek mellett az amerikai street food remekeit is megkaphatja itt. A 2011-ben nyitott étterem üzletvezetője, Hovorka Tamás elmondta, nagyon meg kellett küzdeniük azért, hogy a szép emlékű, de kétes adóügyei miatt bezárt Flórián étterem helyén sikeresen meg tudják vetni a lábukat.

A belváros egyik legfrankóbb burgerje
A belváros egyik legfrankóbb burgerje

– Eleinte csak a cseh étel- és sörritkaságok vonalára építkeztünk, és ugyan ezeket az ételeinket ma is nagyon szeretik a pécsiek, de ezek úgymond lassú fogások, inkább a családosokat mozgatják meg. Egy kicsit fel akartuk pörgetni, változatosabbá és fiatalosabbá akartuk tenni a kínálatunkat, ezért hoztuk be pár éve a hamburgereket és nemrég az amerikai füstölőben készült húsételeket, amelyek meg is hozták a várt eredményt, szinte minden hétvégén tele vagyunk – mondta az üzletvezető, aki hangsúlyozta, hogy szerinte igazán nagyot dobni Pécsen – és az országban is – az „utcai kajákkal” lehet, ez mozgatja meg leginkább a fiatalokat.

A belvárosban, de mégsem ott

A Bohemia Sörkonyha érdekes helyzetben van, hiszen a belvárosban van, de még sincs ott. A Király utca közepétől kevesebb mint egy percre vannak, de az eldugottnak számító kis utcába nem minden korzózó turista vagy sétálgató pécsi fordul be. A Bohemia azonban elérte, hogy sokan jöjjenek hozzájuk. Valamilyen szinten pedig pont ez a lényeg – mesélte Hovorka Tamás –, hiszen azok, akik a belvárosban járnak-kelnek, mindig közel lesznek a Bohemiához, és bármikor be tudnak ugrani egy burgerre vagy egy cseh sörre – csak tudniuk kell, hogy ott van az étterem.

Eldugott helyen is lehet népszerű helyet üzemeltetni
Eldugott helyen is lehet népszerű helyet üzemeltetni

– Amikor elkezdtük a burgeres, street foodos irányzatot, a városban eleinte szájról szájra terjedt a hírünk, és már akkor is sokan jöttek hozzánk ezekért az ételekért. Miután beindítottuk a Facebook- és egyéb közösségimédia-oldalainkat, még többen érkeztek. Ma már nem kell reklámoznunk, sok külföldi turisztikai oldalon is szerepelünk, szóval nemcsak a pécsiek és a budapestiek, hanem a külföldiek is gyorsan megtalálnak minket – mondta Hovorka. Persze nemcsak a marketing a fontos, hanem az is, hogy folyamatosan újdonságokkal, érdekes és látványos ételekkel-italokkal rukkoljanak elő, amelyek vonzzák a kísérletezni vágyó látogatókat – tette hozzá –, hiszen egy ilyen belvárosi rejtett helyen csak így lehet megmaradni.

Egyre jobban pörög a Király utca

Apropó külföldiek. Hovorka elmondta, hogy forgalmuk nagy részét pont a külföldi egyetemisták adják, akik szinte minden nap bent buliznak a Király utcában, ebből kifolyólag szeretnek beülni a Bohemiába is egy óriási burgerre.

– Szerintem a külföldi egyetemisták és turisták tartják el a belváros éttermeit Pécsen, erre a jelenségre pedig fel is figyeltek a városközpont vendéglátósai. Látható, hogy egyre kevesebb öreges, régies, klasszikus étterem van a főutcán, inkább a bisztrókonyhák, a dizájnos, drágább fine dining éttermek, és a street food helyek lettek népszerűbbek. Többek között ezért is lehet az, hogy egyre jobban pörög a Király utca, és hát nyilván nekünk is jobb, vagy inkább könnyebb lenne, ha ott lennénk, több lenne az utcáról csak úgy érdeklődve betérő vendégünk. De persze nem panaszkodhatunk, megy a szekér – mondta az étterem vezetője.