Ezis utca? Zsák utca? Nem vicc, ilyen tényleg van Pécsett!

Általános tapasztalat, hogy Petőfi és Kossuth utca vagy tér szinte minden magyar településen van. De hol található mondjuk Aligvárom dűlő? Vagy Ezis utca? Esetleg Zsák utca? Hát persze, hogy Pécsett!

hirdetés

A legnagyobb utcákat ismerik a pécsiek, valószínűleg kapásból tudja mindenki, hol van a Rákóczi, a Nagy Lajos király, a Zsolnay út, merre található a Ferencesek utcája. A többit meg ismerik a taxisok, bár valószínűleg nekik is elkerekedik a szemük, ha úgy szállunk be a kocsiba: a Zsák utcába legyen szíves! Esetleg visszakérdeznek: melyikbe? Zsákutca persze van egy pár Pécsett, de Zsák utca csak egy: a Nagykozári útról nyílik, a Koksz utca után – és nem meglepő módon tényleg zsákutca!

De nem ez az egyetlen ilyen humoros utcanév Pécsett. Mint Pesti János nyelvész Pécs utcanevei 1554-2004 című könyvéből kiderül, van a városban Kerülő út Málomban, Keskeny dűlő Ürögben, Pici dűlő a keleti városrészben. (Az viszont csak puszta véletlen, hogy mellette éppen a Mamut dűlő található, ezt ugyanis nem hatalmas mérete miatt nevezték el így, hanem azért, mert 1928-ban egy feltáráskor mamutcsontokat találtak itt. Mondjuk mamutról sem sok közterületet neveztek el az országban!) Azután van még Kis utca. Nem Kiss utca (ebből van három is: Kiss János, Kiss József és Kiss Ernő), hanem Kis. Ez is Málomban van, egy rövid, kis, igen, kis zsákutca.

Jó, mondhatjuk, hogy az utca mérete egyben okot adott az elnevezésre, de hová tegyük akkor az Ezis utca nevet? Mert ilyen is van városunkban, méghozzá Nagypostavölgyben. Ahogy Pesti János könyvében megjegyezte, a humoros név az utca méretére utal, jelentését pedig erősíti a név előtagjának hibás egybeírása.

Van Pécsett olyan utca is, mely úgy kapott nevet, hogy nem kapott. Ez a Névtelen utca, amely a Zsolnay Vilmos út közelében található. Mint Pesti János könyvében írja, a kialakult utcának sokáig nem volt hivatalos neve, sokáig csak ideiglenes közterületnek számított. Végül azonban a névpótló Névtelen hivatalossá vált – “igazi” neve ma sincs az utcának.

Vannak olyan utcák is, amelyek szintén ideiglenesnek indultak, azután “úgymaradtak”. Ilyen Vasason az A, a B, a C, a D utca, illetve “rokonai”, az R és az S utca (egy képeslapon mondjuk nem kell sokat bíbelődni a címzéssel). Pesti János könyvében erről így fogalmazott: “a rendkívül takarékos névadás indítékát nem ismerjük.”

Hol laksz? A Döghányó dűlőnél...
Végül nézzünk két utcanevet: talán a legbájosabb név Pécsett az Aligvárom dűlő, mely a szintén szép Istenáldás-völgy közelében található. A legbrutálisabb pedig a Döghányó dűlő, amely ma már nem létezik: 2000-ben az önkormányzat lakossági kérésre megszüntette a Verseny utca közelében levő, közútként sem működő terület nevét. (Korábban itt temető, majd dögtemető is működött). Ma egyébként a közelben metálzenekarok próbaterme is van – lehet, hogy ők nem is bánnák ezt a nevet…