Ezt látnod kell! Aranyba öltözött a város!

Ha még a munkahelyeden robotolsz, vagy épp a gép előtt ülsz és nem tudod, mit csinálj ebben az időben, akkor ez most neked szól! A Tettyén – ha marad ez a szélcsendes idő – a következő napokban olyat láthatsz, amiért mások utazni szoktak! Megérkezett az ősz és vele együtt a sárga minden árnyalata. Ez a látvány pedig megér egy pár perces sétát a város legkedveltebb parkjában! Íme, egy kis kedvcsináló!

hirdetés

 

Ezért sárgulnak:

Talán mindannyian úgy tudjuk, hogy az első hűvösebb éjszakákkal érkeznek meg a sárga falevelek. Ebben is van igazság, de a tudományos magyarázat az, hogy a falevelek ősszel azért kezdenek sárgulni, mert a kevés fény miatt a levelekben található színanyagok lebomlanak, vagyis nem keletkeznek újak. Ilyenkor a zöld szín (klorofill) bomlik le először, majd az összes többi szín: az addig elfedett színanyagok, mint a sárga és a vörös szín válik láthatóvá.

Így tárold a faleveleket:

Ha egy csokor falevelet magunkkal vinnénk, érdemes otthon pár trükköt bevetnünk, hogy még tovább gyönyörködhessünk a színárnyalatokban. A régi, hagyományos módszer az, hogy a könyv lapjai közé helyezzük a levelet, de ha nem tudjuk kivárni, amíg megszárad, a mikrohullámú sütő is jó megoldás lehet. Igaz, nagyon alacsony teljesítményen, de két papírtörlőkendő közé rakva néhány másodperc alatt lejátszódhat a folyamat. Ha pedig szeretünk vasalni, akkor zsírpapírra téve ezt a módszert is választhatjuk. Ha hajlítható leveleket szeretnénk, sütőpapírba velük és tegyük a fagyasztóba őket – ám ha van lamináló gépünk, azt is bevethetjük.

Meddig gyönyörködhetünk bennük?

A lenti felvételt még tavaly novemberben készítettük, tehát ha nem jön nagy szél és eső, akkor pár hétig még megcsodálhatjuk a természet változását.

Így nézett ki tavaly a tettyei játszótér, idén is hasonló látvány várható