Újabb felújítás a pécsi egyetemen

A Pécsi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb auláját újították fel. Új faliképeket és díszítőfestést kapott, de kicserélték a székeket és a pulpitust is. A termet csütörtökön adták át a tanévzáró ünnepi szenátusi ülés keretében. 

hirdetés

Az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját idén ünneplő Pécsi Tudományegyetemen fontosnak tartották, hogy az egyetemalapítást megörökítő szekkójáról nevezetes Dr. Halasy-Nagy József Aula is régi pompájában ragyoghasson a kerek évfordulón. Mint ismeretes, Halasy-Nagy József a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem első rektora volt – utólag róla nevezték el az aulát. Rektorsága idején, 1923-ban kérte fel Klebelsberg Kuno, vallás- és közoktatásügyi miniszter Dudits Andor festőművészt az aula fő díszítőelemének elkészítésére. Korabeli feljegyzések így írnak az alkotásról: „a pécsi studium generale alapításának azt a mozzanatát ábrázolja, amikor Vilmos püspök V. Orbán pápa dekretumát az egyház képviselőjének, a tanulóknak és a tanároknak tudomásul adja”.

Ezt a szekkót, vagyis a száraz falfelületre készített festményt újította fel idén – a jubileum évében az egyetem felkérésére – Boromisza Péter Munkácsy díjas festőrestaurátor. Az Aula belső falán új faliképek kaptak helyet, melyek a tudományterületeket, valamint az egyetem, a város és az egyházmegye egységét ábrázolják. A díszítőfestést Mauks Zoltán és Mauksné Dittrich Csilla végezte, a művészházaspár a Magyar Restaurátorok Egyesületének tagjai, szakmájuk igazi mesterei.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az aulaavatás kapcsán hangsúlyozta: „Nagy öröm
számunkra, hogy újra ebben az egyetemi szentélyben, a Dr. Halasy-Nagy József Aulában ünnepelhetjük a pécsi egyetem kiemelt eseményeit, vagy adhatjuk át a magas rangú elismeréseket, okleveleket. Ennek az aulának olyan atmoszférája van, amely méltóképpen tiszteleg az első magyar egyetem alapítói, az akkori döntéshozók előtt. Akkor indult ugyanis útjára a hazai felsőoktatás, és a szellemi jogfolytonosságot kötelességünk nekünk, az utódoknak megőriznünk, és továbbörökítenünk.” – mondta el köszöntőjében a rektor.

Az aulában természetesen nemcsak a szekkón dolgoztak a szakemberek, de a székek, faburkolatok és a pulpitus is megújult, a technikai hátteret pedig a nyár folyamán fogják fejleszteni. Az aula felújítása összesen 24 millió forintba kerül, melyhez az OTP Bank támogatóként jelentős mértékben járult hozzá.