Felmértük a pécsi fitneszklubokat

Az egészséges életmód egyre nagyobb trend manapság. Sokan nem csak az étkezési szokásaikon változtatnak, hanem a sportot is beiktatják mindennapjaikba. Akinek még nincs bejáratott edzőterme, annak el kell döntenie, hogy melyik helyet válassza a számos lehetőség közül. Segítségként összeszedtünk néhány fontos adatot és személyes (szubjektív) véleményeket Pécs legismertebb konditermeiről. 

hirdetés

[box title=”Life1 Fitness Klub” box_color=”#84dcb5″]A város legújabb fitneszcentruma kicsit több mint egy hónapja nyílt meg a belvárosban a Centrum üzletház első emeletén.

Szolgáltatás: A Life1 összesen 1200 négyzetméteren terül el aerobik és spininng teremmel együtt, ebből 400 négyzetméter a fitneszterem, közel 90 géppel Az eszközpark a legmodernebb, amerikai fitneszgépeket tartalmazza, fele-fele arányban oszlanak meg a kardió és az erőfejlesztő berendezések, van például lépcsőző, ami az egyik legdrágább és leghatásosabb kondigép. A nők számára kialakítottak egy elkülönített részt, ahol bordásfal, lábgépek, kézi súlyzók és néhány fittball társaságában “el lehet bújni”. Az öltözőszekrények lakattal zárhatók, lehet hozni sajátot, vagy a helyszínen 100 Ft-ért bérelni.

Árak: az első alkalom ingyenes

– napijegy: 800 Ft
– 30 napos bérlet: 7990 Ft

Az általunk megkérdezettek összesített véleménye: A legtöbben azt értékelték, hogy az edzőterem jól megközelíthető, egységes és kellemes hangulatú a dizájn, tágas a tér. A hosszú folyosót például remekül lehet kitörésekhez használni. A gépek közül a kardiógépek kapták a legtöbb dicséretet, ezen a téren nagyon jól felszerelt a terem, szinte soha nem kell futópadra vagy taposógépre várakozni. A kondigépeket már többen kritizálták, elsősorban olyanok, akik komolyabban gyúrnak, esetleg versenyre készülnek. Van, aki arról panaszkodott, hogy sok gépnél nagyobb hangsúlyt kapott a dizájn, mint a funkció, és így kicsit nehézkes minden testrészt átmozgatni. Az öltözőkről, a mosdókról és a zuhanyzókról mindenki elismeréssel nyilatkozott, ezek a helyek tágasak, tiszták, sőt a női öltözőben még sminklemosó és vattakorong is van. Rossz pont, hogy túl kicsik a szekrények és kevés az ingyenes parkoló a környéken. [/box]

fitness, kondi, edzés

[box title=”Mecsek Fitness” box_color=”#bba4ea”]Uránváros legnagyobb fitneszterme a Mecsek áruház negyedik emeletén található.

Szolgáltatások: Az uránvárosi fitneszterem konditermi része közel 400 négyzetméter, a géppark elég nagy, hozzávetőlegesen 90 darabos. Az aerob és az erőfejlesztő gépek itt is fele-fele arányban oszlanak meg. Az edzőterem egy szinten működik, de több kisebb elszeparált részt is kialakítottak az elkülönüléshez. Az öltözőszekrényekért nem kell fizetni, csak letét szükséges hozzájuk. Plusz szolgáltatás, hogy a megvásárolt havi bérletek magukban foglalnak egy egy órás, ingyenes tájékoztatást a gépek rendeltetésszerű használatáról, valamint szakmai tanácsadást, többek között étrend ajánlást is.

Árak:

– egyalkalmas kondijegy 1000 Ft (diák 900 Ft)
– 1 havi korlátlan felnőtt bérlet 6000 Ft (diák 5500 Ft)

Az általunk megkérdezettek összesített véleménye: A gépek jók, nem vadonatújak, de nem is őskövületek. Bár kézi súlyzókat nemrég hoztak, a géppark viszonylag állandó. Ha valamelyik izomcsoporthoz nincs külön gép, akkor azt lehet másikkal helyettesíteni. A szabad terület nem akkora, mint máshol, nincs olyan nagy hely a kitörésekhez, de itt is van elkülönített rész, ahol hasazni és nyújtani lehet. A higiéniával nincs gond, több helyen találunk fertőtlenítőszert és papírtörlőt, így használat előtt magunk is letakaríthatjuk az eszközöket. Az öltözők és a szekrények kicsik, így elég szűkösen lehet elférni. Zuhanyzóból és WC-ből pedig lehetne több.[/box]

edzés, kondi, fitness

[box title=”Hullámfürdő” box_color=”#f5e585″]Bár a konditerem nem tartozik a fürdő fő szolgáltatásai közé, azért erre is van lehetőség a Hullámban.

Szolgáltatás: A fürdő konditerme egy hete újult meg, a 6-8 évvel ezelőtti gépeket lecserélték, és egy újabb szinttel 350 négyzetméteresre bővítették a területet. Jelenleg csaknem 50 gépen edzhetünk, ebből 15 kardió a többi erőfejlesztő gép. Az alsó szintet elsősorban a férfiaknak, a felsőt főleg a nőknek alakították ki, de természetesen szabad az átjárás az emeletek között. Öltözni az uszoda öltözőjében lehet, szekrényt kaució fejében kölcsönözhetünk.

Árak: 

– napijegy: 600-2000 Ft (1000 Ft: kondi + szauna vagy uszoda, 2000 Ft kondi + szauna + uszoda)
– Kombinált 30 napos bérlet 3 alkalmas uszoda- vagy szaunahasználattal: 4000 Ft
– 30 napos bérlet: 3.500 Ft

Az általunk megkérdezettek összesített véleménye: A régi edzőterem meglehetősen kicsi és szűkös volt. A felújítás óta sokkal jobb a helyzet, kifejezetten hangulatos, hogy a konditeremből rálátni az uszodára. Valamivel kevesebb gép van, mint azokon a helyeken, ahol direkt erre a mozgásformára specializálódtak, ezért előfordul, hogy várakozni kell. Ettől függetlenül szinte minden izomcsoport erősítéséhez találunk eszközt. Nem lenne rossz, ha az uszodától külön lenne az öltöző, bár aki kombinált belépővel érkezik, annak praktikus ez a megoldás. [/box]

fitness, kondi, edzés

[box title=”Pécsi Sasok Mozgásközpont” box_color=”#d6b1d7″]A Katus Tamás nevéhez fűződő fitneszklub szintén a belvárosban, a Király-házban található.

Szolgáltatás: A Búza téri fitneszklub összesen 1200 négyzetméteren terül el, de ebben benne vannak a squashpályák, az aerobiktermek és az öltözők is. A centrum edzőterem része egy szintes, összesen 30 gép közül válogathatunk, ebből 6 kardió, a többi erőfejlesztő. Utóbbiak egy része egy kisebb elkülönített részen található. Öltözőszekrény letét fejében bérelhető.

Árak:

– felnőtt napijegy 750 Ft (diák 650 Ft)
– 10 alkalmas bérlet 5500 Ft
– 20 alkalmas 9200 Ft

Az általunk megkérdezettek összesített véleménye: Nincs túl sok gép, de egy átlagembernek, aki szeretne izmosodni és formálódni, annak bőven elegendő ez a mennyiség is. A gépek nem vadi újak, de jó használhatók, a háromból két futógépnek azonban már hosszú hónapok óta rossz az emelő motorja. Kint is van rajtuk a papír, hogy a szervizben már tudnak a problémáról, a javítás viszont még mindig nem történt meg. Az öltöző tágas és a szekrények sem túl kicsik, zuhanyzóból is van elég. Ami egy kicsit zavaró, hogy a konditerem rész a klub közepén van, pont a squashpályákkal szemben, ez néha kellemetlen, például ha az ember felüléseket, vagy lábemelést csinálna. [/box] [box title=”Professors’ Gym” box_color=”#bedadf” title_color=”#1a0f0f”]

A Professors’ Gym két teremmel várja a vendégeit: a Megyeri úton és a Jakabhegyi úton.

Szolgáltatás: A 1200 négyzetméteres konditerem 32 kardiógéppel továbbá 84 erőfejlesztő berendezéssel várja az edzeni vágyókat. Az épület háromszintes, az alagsorban egy boxterem és függeszkedő eszközök, a földszinten szabad súlyok és csigás gépek, az emeleten főleg kardiógépek vannak. Ebből kifolyólag a legfelső szintet leginkább a nők használják, már csak azért is, mert a terem boxokra van osztva, így ott jobban el lehet szeparálódni. A Professors’ gépei nem egy márkából kerültek ki és nem is vadi újak. Vegyesen 1-10 évesek. Az öltözők  tágasak, a szekrénybérléshez csak letétre van szükség.

Árak:

– egy alkalom 900 Ft (az első, és minden 5. ingyenes)
– 10 alkalmas bérlet 7000 Ft
– többféle havibérlet van, a legdrágább 5500 Ft

Az általunk megkérdezettek összesített véleménye: A Megyeri úti terem legnagyobb előnye, hogy hatalmas, és rengeteg gép közül lehet válogatni. A kondigépek vannak többségben, de külön függeszkedő eszközöket is találunk az alagsorban, így az erősebbik nem számára igazi Kánaán ez a hely. Bár sok férfi jár ide, a nők is el tudnak különülni, így senkinek nem kell zavarban éreznie magát. A gépek nem éppen modernek, ezt jó lenne fejleszteni kicsit, és zuhanyzóból is lehetne valamivel több.[/box]

fitness, kondi, edzés

[box title=”F3 Fitness Center” box_color=”#b7382e”]Pécs kultikus fitneszközpontja, az F3 ma már két teremmel megy a városban. Az egyik – az eredeti F3- 1996-ban nyitott a Munkácsy utcában, a másik a város legrégebbi, 30 éve alapított edzőterme, a volt Tom Gym.

Szolgáltatás: Szerettük volna megtudni, hogy a klubban milyen szolgáltatások vehetők igénybe a megvásárolt napijegy, illetve a bérlet fejében. A klubtulajdonos azonban nem kívánt nyilatkozni, üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy hány darab kondigéppel rendelkeznek és hogy miként lehet öltözőszekrényt bérelni az edzőteremben. [/box]