Feltárul a Zsolnay-mauzóleum titka!

Az eozin receptje itt van elrejtve?

A Zsolnay-mauzóleum Pécs egyik legmisztikusabb látványossága és építménye. A kápolna ugyanis a legenda szerint a december 21-ei téli napforduló idején beáramló fényben feltárja az eozin titkát. Aki nem hiszi, járjon utána, hiszen a mauzóleumot és rejtélyét ezen a napon szakértők segítségével mutatják be a pécsieknek.

Az évekkel ezelőtt a Zsolnay-örökséghez méltó módon felújított Zsolnay-mauzóleum rejtélyek egész tárháza, hiszen a kereszténység és a szabadkőművesség okkult titkai rejtőznek az épület domborművei és fényjátékai mögött. A szabadkőművesség egy máig rejtélyes mozgalom, amelynek tagjai misztikus, rituális beavatási szertartásokon keresztül ismerhették meg a titkos szervezet hírhedt szimbólumrendszerének jelentését. Ezek a jelképek elsősorban Zsolnay Vilmosnak köszönhetően sok helyen feltűnnek Pécsett is megannyi épületen és emlékművön, például a Vasváry-házon, a Csukás-házon, a vasútállomáson és persze a Zsolnay-szobron is.

A mauzóleum régen, az úgynevezett “Akasztó dombon”

A legérdekesebb azonban mind közül a Zsolnay-mauzóleum, melynek megépítésével a nem titkoltan szabadkőműves kötődésű Zsolnay Vilmos halála után fia állított méltó emléket apjának. Ez azonban sokkal több egyszerű sír- és emlékhelynél.

Zsolnay Vilmos sírját közelről is megnézhetjük!

A mauzóleum főkapuján belépve látható, hogy a szabadkőműves szimbólumok az egész teret átszövik. Ilyenek például a ránézésre is rejtélyes, állítólag a tudást és az elmúlást jelképező, felfelé, illetve lefelé fordított fáklyák. A mauzóleum belső díszítése pedig a bibliai és ókori görög idézetek furcsa összhatása mellett állítólag a szabadkőműves szimbolika szerint is értelmezhető. A mauzóleum alaprajza és kialakítása is különleges, felülnézetben ugyanis egy kelyhet ábrázol, ami egyesek szerint utalhat a Jézus vérével teli Szent Grálra is. A legfontosabb és legérdekesebb azonban a következő: egy legenda szerint a december 21-ei téli napforduló idején speciális szögben beáramló fényben a mauzóleum feltárja a Zsolnay-gyár világhírű eozin anyagának féltve őrzött titkát!

Az eozin receptje itt van elrejtve?

Ahogy minden évben, a mauzóleum rejtélyeit a pécsiek az említett, fontos napon, december 21-én csodálhatják meg 13 órakor, szakértő idegenvezető kíséretében. A Zsolnay Kulturális Negyed északi infopontjától induló egyórás séta során továbbá közelről is megcsodálható lesz Zsolnay Vilmos gyönyörű eozin szarkofágja. A mauzóleum-túrán maximum 35 fő vehet részt, de aki esetleg lecsúszna a 21-ei dátumról, az ne aggódjon, másnap, december 22-én is megrendezik a sétát, szintén 13 órakor.

A jegyárakról és a sétával kapcsolatos egyéb információkról a 72/500-350-es számon, vagy az info@zsn.hu címen érdeklődhetnek.