Fesztiválözönben úszik Pécs

Fesztiválok előtt és után is melóztak közmunkások

Fesztiválokkal indul és velük is ér véget a szeptember Pécsen, különböző helyszíneken sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket. A fellépő gárda között szerepel Ruzsa Magdi, Király Linda és Király Viktor, a Punnany Massif, a 30Y és még sokan mások, de a finom ételekből és borokból sem lesz hiány. Tehát érdemes lesz kimozdulni otthonról.

hirdetés

Az ősz első hónapjában nem lesz üres hétvége a városban. A sort a kicsit komolyabb hangvételű Pécs Város Napja nyitja szeptember elsején. A nap szentmisével kezdődik, melyet a Lyceum templomban tartanak majd, ezt követően átadják a kitüntetéseket és a díszpolgári címet a Nemzeti Színházban. De bányásznapi megemlékezéssel, koszorúzással és díszhangversennyel is várják az érdeklődőket a Kodály Központban.

Az első tanítási nap előtt még egy kis mókára hívja a Pécsi Kulturális Központ a diákokat. Az Uránbányász téren második alkalommal rendezik meg a Diákcsemege Fesztivált. Hetedikén már a Lassan testtel fesztivál invitálja a nyár búcsúztatására a tömegeket.

Az egyik legnépszerűbb, több napos őszi rendezvény az Örökség Fesztivál már huszonkét éves múltra tekint vissza. A fesztivál napjait évek óta a kulturális-művészeti programok sokszínűsége, valamint a hagyományos és újszerű programelemek egyensúlya jellemzi.

A sokak által kedvelt program ez alkalommal két helyszínen, tíz napon át szeptember 12-étől 22-éig várja a pécsieket és a nem pécsieket egyaránt.

– Idén a Zsolnay Kulturális Negyedben a hagyományőrzésé és a megyében megtalálható nemzetiségi kultúrák bemutatásáé, míg a sétatéri helyszínen a könnyűzenéé és a gasztronómiáé a főszerep – mondta Bánkuti Péter, fesztiválszervező. – A 11 nap alatt lesz veteránautó kiállítás, segítő vásár, élménykommandó játszóház, de a Pécs city karnevál is a fesztivál részét képezi.

Az utóbbi a karneváli felvonulásra és a csapatok közötti versenyekre épül. A táncos-zenés utcabál nemzetközi résztvevőkkel, izgalmas zenei programokkal teszi színesebbé az őszi programsorozatot.

Szeptember 14. és 22. között a Szakrális Művészetek hetén a Nyitott templomok éjszakája, valamint az Ars Sacra várja a város több pontján az egyházi kultúra iránt érdeklődőket kiállításokkal, eseményekkel, előadásokkal és interaktív találkozóval.

Huszadikán a borok veszik át a főszerepet a második Pécsi Pezsgő Borfesztiválon, ahová kiállítók az egész országból, de még külföldről is érkeznek.

 

– Erős programmal készülünk, fellép többek között Rúzsa Magdi, Király Linda és Király Viktor, valamint Ferenczi György és a Rackajam – magyarázta Szentgyörgyváry Péter, a fesztivál művészeti vezetője. – 25-én például a Turay Ida Színház Nemcsák Károllyal adja elő az Anconai szerelmeseket.

A tíz napos rendezvény utolsó napján huszadik alkalommal rendezik meg a Bordalfesztivált, de Szüreti fesztivállal is várják a vendégeket.

A szeptemberi kínálatot a 28-án kezdődő Zeneszüret Fesztivál zárja október 10-én, számtalan klasszikus zenei koncerttel, színházi előadással és filmvetítéssel.

 • Bambi

  Örökség fesztivál jeeeeeee

 • Csoki

  Imádom a fesztiválokat, végre egy kis szint hoz az életembe. Akinek nem tetszik, utazzon el ! Csövi….

 • Háát..

  senki nem mondta, hogy gyere

 • Csajkovszij

  A nyári giccsparádé után végre itt az őszi gagyiszüret. Már teszem is be a füldugót…

 • pécsi lány

  Végree! Már vártam a fesztiválokat