Fodor: a pécsi buli-felelős

Újra vezetőt választott a város a Pécsi Fesztiválszervező cég élére, miután Merena Rudolf magánéleti okok miatt távozott a városból és a vezetői posztról is. Az ügyeletes “buli-felelős” Fodor József lett, aki a Rádió 1 dél-magyarországi hálózatának irányítójaként számos tapasztalatot gyűjtött már. Tüke-tervei is vannak.

hirdetés

– Békéscsabán született. Hogyan jött Pécs? 

– A feleségem – még házasságkötésünk előtt – 2003-ban kezdett el Pécsen dolgozni. Én az esküvőnk után, 2006-ban költöztem ide, s azóta vagyok a Rádió 1 Pécs ügyvezetője. Ma már meglehetősen mélyek a pécsi kötődéseink, gyermekeink már itt születtek.

– Miért vállalta el a posztot?

– 1989 óta foglalkozom művelődésszervezéssel, ezen belül 1992-től fesztiválszervezéssel. A Békéscsabai Kulturális Központ elődjénél, az Ifjúsági Házban művelődésszervezőként, később igazgatóhelyettesként dolgoztam: 16 évig szerveztem a csabai Városházi Esték összművészeti fesztivált, illetve huszonegy éve vagyok főszervezője a Garabonciás Napok diákfesztiválnak. E munkáimat a pécsi rádiós tevékenységem mellett sem szüneteltettem. Most a két különböző tevékenységet immáron azonos városban, Pécsen tudom folytatni.

– A rádiózásról letett?

– Dehogy! Jelenleg a Rádió 1 dél-magyarországi hálózatának vagyok ügyvezetője, s társtulajdonosa. Az a terv, hogy januártól már nem hálózatban fogunk sugározni Pécsett, hanem önálló 24 órás helyi adást készítünk, amely jóval több információs műsort, magazint, interaktivitást, pécsi jelleget tartalmaz majd.

-Mennyiben lesz ez a fesztiválszervezői feladat más, mint az eddigi munkája?

– Semennyiben! 1994 óta rádiózóm és azóta folyamatos párhuzamban, mondhatnám szimbiózisban létezik az életemben a fesztiválszervezői munka és a rádiózás.

– Miben változtatna a fesztiválszervező tevékenységén?

– Feladataink kibővülnek a Tüke-kártyával kapcsolatos teendőkkel, amely az eddigiektől eltér, s teljesen más típusú munkamenetet igényel, mint a fesztiválszervezés.

– Ez pontosan mit jelent?

– A napokban kezdtem el kidolgozni egy olyan üzleti és marketing stratégiát, amelynek eredményeként néhány hónapon belül többszörösére szeretnénk növelni a kártya-elfogadóhelyek számát. A kedvezmények mellett Tüke hétvégéket is szerveznénk, amikor a kártyabirtokos pécsiek kiemelt kedvezményekkel juthatnának hozzá szolgáltatásokhoz, termékekhez. A cél az, hogy vonzóvá tegyük a plakettet.

– A fesztiválok terén milyen tervei vannak?

– Először az idei év tapasztalatait kell kielemezni. Ne feledjük, hogy a Pécsi Fesztiválszervező számára az idei esztendő még nem volt teljes, hiszen a társaság csak tavasszal alakult. Ez egy próbaév. Az már látható, hogy voltak kiváló, eredeti kezdeményezések, amelyeket érdemes folytatni. Viszont megfontolandó, hogy a nagy hagyományokkal bíró, kiemelt látogatottságú fesztiválokat el kell-e mozgatni az eredeti, bevált helyszínről. Júliusra tervezek egy belvárosi akusztikus fesztivált a Király utca – Széchenyi tér – Irgalmasok útja – Kossuth tér területén. Ez egy többhetes rendezvénysorozat lenne, amely nem esti nagyszínpadi koncertekkel csalogatna a belvárosba, hanem különböző „hangulat-szigeteket” alakítanánk ki – vendéglátósokkal együttműködve – a teraszok mellett. Itt léphetnének fel utcaszínházak, zenészek, pantomimesek. A későbbiekben szeretnék nyitni a középiskolás korosztály felé is, számukra városi szintű diákfesztivált, diákpolgármester-választást szervezni. Ez vélhetően legkorábban 2014-ben tud megvalósulni. A fesztiválszervezőhöz tartozik még az adventi vásár, a városi szilveszter, a Sétatér Fesztivál, a Fűszerünnep, a Déli Kapu Fesztivál, a Tüke piacok szervezése mellett a nemzeti ünnepek, megemlékezések méltó megszervezése, lebonyolítása is.

– Ha már fesztiválok, akkor bor. Úgy tudom, hogy borszakértő szeretett volna lenni. Megvalósult a terv?

– Valóban borivó ember vagyok! Szívesen kóstolok friss, illatos villányi vagy szekszárdi rozét éppúgy, mint nagytestű cabernet franc-t. Nem vagyok szakértő. Tervezem, hogy borbíráló vizsgát tegyek, de a gyermekeim születése óta ez várat magára – csakúgy, mint a másik csúsztatott terv, a politológia szak elkezdése. Kevés szabadidőmet a családommal, a gyermekeimmel töltöm legszívesebben.

 • pécsi

  Csak úgy kérdezem…A város megszorításokat kell hogy eszközöljön..Minek is ez a fantomcég?
  Kinek a kijének lett létrehozva? Miért kellenek? Van ZSÖK, van minden egyéb civil szervezet, kulturális központ, művelődés szervezők tömkelege benne…nehogy már ne tudjanak egy-két fesztivált összerittyenteni /mint ahogy teszik is/és legalább ötleteik vannak.Ez a gittegylet csak arra jó, hogy az adófizetők révén álláshoz jutott pár haver.felszámolni!!A pécsieknek nincs szüksége rájuk!Fodor úrnak meg hány állás kell még?Szégyen.Nemsokára 2014. Bajok lesznek.

 • Sanyi bácsi

  Ja, persze az Ibolya volt az ötletgazda a Gámánék szerződés lejárta előtti kiebrudalásában is, csak nem jött össze az ‘aranyomnak’.

 • kertvárosi

  nana a Tüke piac úgy tudom a KÉK egyesület projektje,/a Fesztiválszervező a társ/ és az ötletgazda Fodor Ibolya volt…még a nevét is ő találta ki, ott voltam a beszélgetésen amikor felvetette!Ne ékeskedjünk más tollával….nem szimpatikus.

 • B.Detti.

  Sok sikert!!! A rádióhoz is és a fesztiválszervezéshez is. 😀

 • RandyCool

  Ismerem! Jó arc. Hajrá Józsi, hajrá Pécs!