Fogyatékkal élők pincérkednek Pécsen

A társadalmi elfogadás a legfontosabb küldetése az Ability Cafe elnevezésű projektnek, melynek lényege, hogy a pécsi belváros egyik legnépszerűbb kávézójában két héten keresztül hat fogyatékkal élő önkéntes dolgozik majd együtt a vendéglátó egység alkalmazottaival. Mosogatnak, asztalt szednek le és kiszolgálják a vendégeket.

hirdetés

A Fogd a Kezem Alapítvány képviselője, Szvacsekné Jahn Margit már az elején leszögezi, nem az a céljuk, hogy szánalmat keltsenek az emberekben.

– A fogyatékkal élők felé irányuló társadalmi elfogadást próbáljuk erősíteni, egy teljesen mindennapi közegben, egy belvárosi kávézóban. Azt szeretnénk, ha a vendégek szórakozás, beszélgetés közben megtapasztalhatnák a résztvevő fiatalok jelenlétét úgy, hogy nem a fogyatékosságuk ténye hanem emberi értékeik, képességeik kerülnének a középpontba – így a képviselő.

nappali4
Pozsgai Eszter saját szavaival élve “erre a munkára született”

A hat pécsi fiatal önkéntesként vesz részt a programban, két héten keresztül három órás váltásban reggel kilenctől délután hat óráig dolgoznak majd. A gördülékeny munka érdekében pedig egy mentor segíti őket.

Pozsgai Eszter már nagyon várta, hogy dolgozhasson. Mint mondja, egy éves képzésben részesültek és a vendég kiszolgálásán át egészen az elbúcsúzásig mindent megtanultak.

– Számunkra ez egy kihívás, főleg azért, mert sok idegen emberrel kell itt beszélgetni. Egy kis izgalom és félelem is van bennem, hogy mit fognak szólni hozzánk az emberek, és természetesen nem szeretnék semmit elrontani.

nappali2

Szvacsekné Jahn Margit azért hozzáteszi, az akció szempontjából az lenne a legjobb, ha fel sem tűnne senkinek, hogy fogyatékkal élő fiatalok dolgoznak a Nappali Kávézóban. A cél az, hogy belesimuljanak a hétköznapokba, hiszen ők ugyanúgy képesek poharat leszedni, mosogatni és kiszolgálni a vendégeket, mint egészséges társaik.

Az első, június 17-i, keddi napon úgy tűnik ez sikerült is. A kávézóban ülők ugyanis egyáltalán nem rökönyödtek meg a kiszolgáláson.

– Észrevettem a változást, de nem negatív oldalról. Egyáltalán nem zavar, finom a kávé, kedves a kiszolgálás és ez a lényeg – mondja Gal Barnabás.

Hasonlóan vélekedik Korányi Barnabás is, aki kiemelte: szerinte jóval udvariasabbak a felszolgálók, mint egy átlag pincér, és örülne neki, ha több pécsi kávézóban lenne példa ilyesmire.

[note note_color=”#b3d0d1″]Szekszárdon már működik

A szekszárdi Kék Madár Alapítvány 2007 óta működtet egy éttermet, melyben fogyatékkal élő munkatársak dolgoznak. Az Ízlelő családbarát étterem tapasztalatai szerint a hozzájuk betérő vendégek nagy elismeréssel fogyasztják mesterszakácsaik által összeállított és hallássérült szakácsaik által készített változatos ételeket, a mozgásukban akadályozott felszolgálók pedig mindenki elismerését kiváltják előzékeny, udvarias kiszolgálásukkal. A Fogd a Kezem Alapítvány távlati célja hasonló vendéglátóhely működtetése Pécsett is. [/note]

Az akció tehát két héten keresztül tart, de a tervek szerint nem áll meg a Király utcai kávézónál. Az alapítványt a Zsolnay Kulturális Negyedben működő Café Griffből is megkeresték, így augusztusban ott dolgoznak majd néhány hetet az önkéntesek. Decemberig pedig további helyszíneken is szeretnének megjelenni, sőt jövőre az országos terjeszkedés is tervben van.

nappali3
Korányi Barnabás szerint a kiszolgálás kifogástalan
[note note_color=”#fab398″]Az akció megnyitójához a Special Fashion Séta az Önbizalomért elnevezésű programjával csatlakozott, melynek célja az volt, hogy felhívja a közvélemény figyelmét  a sokszínűségre, és arra, hogy a divat világában kortól, nemtől, testi adottságoktól függetlenül minden embernek helye van. [/note]