Föld körüli útra mennek a pécsiek

Saját fejlesztésű és építésű elektromos autóval kerülik meg a magyarok a földet, a csapat motorját két pécsi adja. Ők alakítják át ugyanis azt a 911-es Porschét, amelynek 33 ezer kilométert kell majd megtennie a világbajnokságon.

hirdetés

Már most építik azt az autót a pécsiek, amivel szó szerint átszelik majd a Földet. Tukora Andrást és társát, Büki Csabát kimagasló és különleges teljesítménye miatt hívták meg a világbajnokságra.

A négyévente megrendezendő 80 E-day elnevezésű Föld körüli verseny 2020-ban lesz, amelyen 20 ország csapata vesz részt. A 33 ezer kilométeres távot – Verne után szabadon – 80 nap alatt kell teljesíteni.

A csoda Porsche, amivel átszelik majd a Földet
A Porsche, amit már most elkezdtek buherálni a szakik
A nem éppen hétköznapi motortér
A nem éppen hétköznapi Porsche motortere 

– Hat évvel ezelőtt kezdtem elektromos autók és motorok gyártásába. Most pedig olyan autót alakítunk ki, amellyel egy töltéssel 6-700 kilométert szeretnénk megtenni – mondta Tukora András, akivel korábban spéci motorja kapcsán beszélgettünk.

Tukora és a városban is sűrűn cirkáló gép
Tukora és a városban is sűrűn cirkáló gép

A Barcelonától Barcelonáig tartó versenyen négyfős csapattal állnak rajthoz a magyarok, az útra még egy szervizautót is magukkal visznek. Ez sem lesz akármilyen, ugyanis ez is saját építésű, elektromos járgány lesz.

– A mezőnyben korábban csak Teslával mertek indulni. Mi magyarok most be akarjuk bizonyítani, hogy saját gyártású autó is lehet ugyanolyan jó, mint egy gyári  – tette hozzá Tukora András.

Eddig a Teslák egy töltéssel 300 kilométert tudtak megtenni. A pécsiek ezt a hatótávolságot is szeretnék túlszárnyalni.