Fontos pécsi alkotások újultak meg „csendben” a múzeumok zárvatartása alatt

A járvány miatti zárvatartás alatt sem állt meg az élet a Janus Pannonius Múzeumban, a Restaurátor Osztály folyamatosan dolgozik nem csak a műhelyben, fontos pécsi helyszíneken is. Mutatjuk!

hirdetés

Korlátozások ide vagy oda, az osztály munkatársai – hasonlóan a múzeum többi szakmai osztályához – folyamatosan dolgoztak. A hatfős csapatban 4 restaurátor, 1 kiállításrendező, valamint 1 múzeumi fotós tevékenykedik.

Mint írja a JPM lapunkhoz eljuttatott közleményében, az elmúlt időszakban számos eredmény született a műtárgyvédelem és megőrzés területén Pécsen.

Többször beszámoltunk mi is például arról, a Megye utcai fiúnevelő otthonból a Modern Magyar Képtár kiállításába került négy grandiózus zománckép: az osztály ezek bontásában, tisztításában és konzerválásában is részt vett, emellett a gyűjteményben több festményt és díszkeretet restauráltak. A Képző- és Iparművészeti Osztály nagyméretű vázlatrajzait is lefotózták, felmérték, valamint a Lantos-kiállításban 14 grafika tisztítását, fertőtlenítését is elvégezték a szakemberek.

Kismányoki Károly hatalmas zománcalkotása

A pécsi restaurátorok gondoskodtak a pécsi Munkácsy utca és a Fürdő utca sarkán álló, egykor patikaként működő épület homlokzatát díszítő Zsolnay épületkerámiák szakszerű bontásáról, múzeumi elhelyezéséről. Sőt, ők tisztították meg az Apáca utcai Szerecsen Patika Kiállítás kirakatában látható patikamérleget is.

2017 óta újra látogatható a regényes történetű pécsi patika

A fotóműhely is említést érdemel, ahol a kiállítások anyagainak, tárgyainak fotózása mellett a múzeumi munkálatok, események fotó- és videódokumentációját készítik el.