Gagyimentes pécsi ajándékok

Pécsre érkező ismeretlenként vagy külföldiként nem biztos, hogy ismerjük az „igazi” helyi értékeket, művészek munkáit és kreatív szuveníreket. Körbejártuk Pécs belvárosát és elkerülve az olcsóbb ajándékboltokat, betértünk a helyi árusokhoz. Az eredmény meglepő!

hirdetés

Korábban írtunk az olcsóbb szuvenír boltok kínálatáról. A képeslapokon és a hűtőmágneseken kívül azonban nem találtunk sok mindent, így ez alkalommal eggyel továbblépve a teljesség igénye nélkül a minőségi és kifejezetten helyi kreatív tárgyak és csemegék után kutattunk. Az eredmény minket is felvillanyozott.

Betérve a Király utcai Polgári Antikváriumba számos régi, izgalmas tárgyara leltünk. A régiségkereskedés üzletvezetője elmondta, hogy hozzá kevés turista tér be, ugyanis szerinte inkább a vásárban vagy az ajándékboltokban vásárolnak. Ebben a boltban megtalálhatunk Zsolnay eozin tárgyakat és Pécset ábrázoló rézkarcokat is, melyek tökéletes ajándéktárgyak lehetnek határon túliaknak. Ráadásul nem is kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, a tárgyak pár ezer forint körül mozognak.

pécsi ajándéktárgyak1
Rézkarcot és eozin tárgyakat pár ezer forintért vásárolhatunk

A Le Gourmet borházban igényes emléktárgyakat tudunk vásárolni – akár szuvenírnek, akár ajándéknak. Farkas Zoltán ügyvezető átfogó bemutatót tartott, a bolt ugyanis számos pécsi és Pécs környéki tárggyal büszkélkedik. – A külföldi turisták inkább a pálinkát, libamájat és a villányi borokat keresik, de számos pécsi tárgyat is visznek. Ilyen például a Zsolnay-porcelán, a Pécsi Pezsgő, amely az országban csak Pécsett kapható és a jellegzetes cirfandli bor – így az ügyvezető. Hozzátette, hogy jelenleg nagyon népszerű a Pannon borútikönyv és a Zsolnayról szóló regény.

pécsi ajándéktárgyak3
A borkülönlegességektől kezdve a bonbonig minden van

Pallos Balázs, az Ízes Magyar Csemege üzletvezetője szerint a külföldiek körében legnépszerűbb ajándéktárgy a pirospaprika, ám ennek oka, elmondása szerint csupán az utazással járó helyhiány. – Pécsi finomság a csípős paprikakrém, a medvehagymás pesto, a pi vízzel készülő méz, levendula-, bodza-, eper- és akácvirágszörpök, valamint a máj-, dió- és szőlőmagolajak – mondja az üzletvezető. Szerinte a külföldiek gyakran megtalálják boltját és szép számmal veszik is a pécsi termékeket.

pécsi ajándéktárgyak5

pécsi ajándéktárgyak4
Nagy sláger a pécsi medvehagymás pesto

A Sipőcz Ház, Patika és Marcipán Múzeum kínálata széles és rendkívül étvágygerjesztő. Kisvári András eladó pécsi lekvárok, medvehagyma pestok, szörpök, teák és fűszerkeverékek tárházát mutatta be nekünk, elmondása szerint ezek a legnépszerűbb helyi termékek, no meg az egykoron pécsi, Szabó Marcipán édességei. – Nációtól függ, hogy a turistákat mi érdekli. Az oroszok a borlekvárt szokták keresni, az amerikaiak pedig a pirospaprikát. Pécsi termékek közül pedig népszerű még a pécsi címeres pezsgő desszert és a különböző olajok – mondja az eladó.

pécsi ajándéktárgyak7
Egykor pécsi, Szabó Marcipán termékeket is lehet kapni
pécsi ajándéktárgyak6
Pécsi címeres pezsgő desszert

A Belső Kert Galéria és Art Café leginkább pécsi képző-, iparművészek és kézművesek tárgyait kínálja turistáknak és helyieknek egyaránt. Valkó Éva tulajdonos elmondása szerint a helyi művészek kezei alól kikerülő ajándéktárgyakat szeretik a külföldiek, rendre vásárolják Czékmány Vera kerámiáit, Bánvölgyi Beatrix papírmasé figuráit, Domokos Margit ékszereit, Köszler Antal tűzzománcait és Ilovay Zsuzsa horgolt sárgaréz ékszereit. A sort még lehetne tovább folytatni, a Belső Kert ugyanis számos magyar – ám leginkább pécsi – művész munkáit kínálja. A választék igen széles, a formák és anyagok pedig rendkívül izgalmasak. Az alkotások az árak széles skáláján mozognak, ám innen biztosan nem jövünk ki üres kézzel.

pécsi ajándéktárgyak8
Bánvölgyi Beatrix “szerencsemalaca”
pécsi ajándéktárgyak9
Czékmány Vera kerámiái a turisták kedvencei
[note note_color=”#e47768″]

Ezek mellett az üzletek mellett biztosan vannak még olyan boltok városunkban ahol minőségi, igényes ajándékokat és szuveníreket találunk. Ha Ön is tud ilyet, írja meg nekünk és mi leteszteljük.[/note]