A gerenda királynője, aki elindította a női tornászéletet Pécsen

Nemrég adták át a Verseny utcában a tornászok legújabb csarnokát, mely 400 millióból épült fel, és akár 250-300 gyermek sportolására is alkalmas lesz. Kevesen tudják, hogy a női tornászélet nem mindig volt ilyen színes, az 1950-es években igen ritka volt, hogy hölgy lépett a gerendára. Úttörő pécsi sportolónők cikksorozatunk első részében Tolnai Mártát, Pécs kétszeres olimpikon sportolóját mutatjuk be. 

hirdetés

Tolnai Márta, az ötvenes évek női sportikonja, sikereivel sok nőt vonzott a tornászpályára. Részben neki köszönhető, hogy az akkor már sikeres pécsi férfitornászok nyomdokaiba léptek a nők is. Kevesen tudják, hogy kiváló eredményeivel és két olimpiai szereplésével nemzetközi szinten, a mai napig a PVSK legeredményesebb sportolói közé tartozik.

1941. augusztus 23-án született Pécsett. A tornával már általános iskolai tanulmányai alatt megismerkedett, ugyanis ikertestvérével Klárival a Petőfi Utcai Általános iskolába jártak, ahol mindenféle sportágat űztek. A torna kifejezetten tetszett a testvérpárnak, és mivel tehetségük már korán feltűnt, hamar a PVSK Torna Szakosztályának gyermektorna-csoportjába kerültek.

A PVSK-nál Csaba András és felesége volt az edzője, és ahogy Árvai Tünde pécsi történész írja, itt figyelt fel rájuk 1952-ben Horváth Leona, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy Márta később profi sportolóvá vált.

Tolnai Márta tízévesen kezdett el versenyezni, tizenegy évesen pedig meg is nyerte első serdülő versenyét. Ikertestvérével, Klárival egymás után hozták az érmeket a pécsi szakosztálynak. Első világsikerét tizenhat évesen zsebelte be: 1957-ben egyéniben indult a moszkvai Világifjúsági Találkozón ifjúsági válogatottként, és bravúros szerepléssel aranyérmet nyert gerendán. Ezt követően egy cseh-magyar nemzetközi versenyen összetettben első helyezést ért el. 1961 és 1969 között a magyar felnőtt tornászválogatott tagja volt.

Mártának nagymértékben köszönhető az, hogy az 50-es, 60-as években már sikeres pécsi férfitornászok nyomdokaiba léptek a nők is.

Az 1964-es tokiói olimpiára úgy tudott kijutni Árvai Tünde írása szerint, hogy a kemény válogatóversenyeken mindig bent maradt a kilenc között. Kijutása azonban az utolsó pillanatig bizonytalan volt, végül a versenyző az újságból tudta meg, hogy tagja lett az olimpiára utazó hét főből álló csapatnak. A tornász az év legjobb pécsi sportolójaként utazhatott ki harmadmagával; edzőjével, Horváth Leonával, valamint Dunai Antal labdarúgóval – ekkor huszonkét éves volt.

Tokióban, az olimpiai formaruhában balra Erdősiné Tolnai Márta, középen Dunai Antal és jobbra Horváth Leona.

A tokiói olimpián szép eredménnyel zárt, a tornászcsapat ugyanis az ötödik helyen végzett.

– Tokióra csak egyetlen szóval tudok visszaemlékezni: gyönyörű! A városnál talán csak a tornaverseny volt szebb, izgalmasabb, érdekesebb. A tokiói első olimpiám volt s életem első igazán nagy versenye. Persze nagyon izgultam, nagyon akartam, nem is annyira személyes sikert elérni, inkább a csapatot segíteni – nyilatkozta 1964-ben a tornásznő, a versenyről hazatérve.

Egy évvel később, 1965-ben a budapesti nyári universiadén csapatban nyert aranyat, Márta egyéniben a hetedik helyet szerezte meg. 1966-ban a dortmundi világbajnokságon pedig szintén csapattal az ötödik helyen végzett.

1967-ben a fővárosba költözött, hogy könnyebben tudjon készülni a versenyekre, de az 1968-as mexikói olimpián nemcsak hazánkat, hanem Pécset képviselte Honti Róbert és Lovász Lázár atlétával. Márta újból az ötödik helyen végzett a magyar tornászcsapattal.

Hazatérve lemondott a válogatottságról, pályafutását azonban folytatta edzőként és bíróként. Diplomáját a Testnevelési Egyetem testnevelői szakán szerezte meg 1970-ben, 1971–1984-ig pedig edzőként dolgozott a PVSK, majd a PMSC tornaszakosztályánál. 1978-ban szakedzői diplomát és nemzetközi bírói vizsgát tett. Tanítványai közül többen válogatottak lettek: Tóth Emma, Kurucz Zsuzsa, Tóth Zita, Kordé Emese, Szalontai Eszter. 1975–1999-ig a pécsi egyetem jogi karán testnevelő tanárként is dolgozott – mivel akkor még a felsőoktatásnak része volt a tesióra is.

A Baranya Megyei Tornaszövetség Elnökségi Tagja volt, a város tornaéletében aktívan vett részt az utolsó pillanatig. A PVSK Aranygyűrűvel kitüntetett tornásznő 2012. július 24-én hunyt el.

Forrás: pecsi-notortenet.blog.hu, Pécs Lexikon, PVSK.hu, Dunántúli Napló Archívum