Gyógyítanak, nem részegeket várnak

Egy hajléktalanok által birtokba vett, lepusztult ingatlant, a Berze Nagy János utca 7. szám alatt lévő, egykori óvoda épületét tervezi felújítani a pécsi INDIT Közalapítvány, hogy ott Addiktológiai Ambulanciát hozzon létre, elsősorban alkoholbetegek számára. Ennek híre első hallásra megrémisztette a környéken lakókat, akik félelmüknek hangot is adtak. Pedig aggodalomra semmi okuk – véli dr. Szemelyácz János, a közalapítvány elnöke.

„Tele leszünk részeg emberrel”, „éjjel-nappal itt randalíroznak majd és hangoskodnak”, „nem lesz nyugtunk a sok mentőautótól” – sorolják indulatosan a Berze Nagy János utca környékén élők, miért is ódzkodnak attól, hogy a közelükben Addiktológiai Ambulancia létesüljön. Arról, hogy jogos-e a félelmük, az illetékest kérdeztük.

– Nem detoxikálót hozunk létre a Berze Nagy János utca 7-ben, ide nem részeg emberek fognak járni – nyomatékosítja dr. Szemelyácz János, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője. – Uniós forrásból egy járóbeteg-ellátás formájában működő, rehabilitációs szemléletű egészségügyi intézményt alakítunk ki, elsősorban alkoholbetegek számára. Nem bentlakós intézmény lesz, hanem 8-16 óráig fogadja majd azokat az alkoholproblémával küzdő klienseket, akik önként jönnek ide azért, mert változtatni akarnak az életükön, végleg megszabadulnának az alkoholtól. Az új életmódjuk kialakításához szükséges készségeket szerezhetik itt meg. Csoportos és egyéni pszichoterápiás foglalkozások, beszélgetések révén zajlik majd a munka orvosok, pszichológusok, szociális munkások és már józan, egykori érintettek részvételével.

Szemelyácz: Az alkohol nagyobb probléma hazánkban, mint az illegális kábítószer-fogyasztás

– Pécsett működik már ilyen intézmény?

– Nem. Akinek alkoholproblémája van, és ambuláns gyógykezelést szeretne, az a pszichiátriai rendszerben próbálkozhat, szociális intézményeket kereshet fel, vagy magánrendelőbe megy, esetleg eljön a drogambulanciára, mert ennek a területnek nincs igazán gazdája. Pedig az alkohol Magyarországon sokkal nagyobb gondot jelent, mint az illegális kábítószer-fogyasztás. Országos szinten 15 milliárd jut most rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére, ebből a dél-dunántúli régió négymilliárdot nyert, mi pedig közel 150 millió forintot használhatunk fel három beruházásra: kicseréljük a tetőt pécsváradi rehabilitációs intézetünkön, ahol 24 férőhelyen hosszú távú, bentlakós terápiát végzünk alkoholbetegek, kábítószerhasználók, illetve viselkedésproblémával küszködők részére; s a pécsihez hasonló, bár kisebb addiktológiai ambulanciát hozunk létre Kaposváron is.

A romos épület ma hajléktalanok tanyája

– Kell-e bármi kellemetlenségtől tartaniuk a Berze Nagy János utcaiaknak?

– Egyáltalán nem! A szóban forgó ingatlan jelenleg hajléktalanok tanyája, lerobbant, koszos, az ablakai betörve. Az épületet felújítjuk, a környezetét rendbe tesszük, s jövő tavaszra egy jól működő egészségügyi intézményt alakítunk ki benne. Biztonságosabb, kulturáltabb lesz az utca képe, s úgy vélem, ezáltal a környező ingatlanok értéke is emelkedik. Télen el fogjuk takarítani a havat, ez az elmúlt években szintén nem volt megoldott. Az a célunk, hogy beilleszkedjünk a környék életébe, s mint a közalapítvány vezetője meg is ígérhetem, hogy ha menet közben bármi felmerül, ami az ott élőket zavarja, közösen biztosan találunk rá megnyugtató megoldást.

Hirdetés