Gyurika meghódította a Parlamentet

Különleges parlamenti sétára invitálta Csizi Péter országgyűlési képviselő a pécsi értelmi fogyatékosokat. A tehetséges képzőművész hírében álló Orsós Gyurika – akit szinte minden pécsi ismer – és közel 60 barátja olyan élményben részesült, amiben közülünk valószínűleg nem sokan.

hirdetés

Nem akármilyen parlamenti sétát tettek a pécsi értelmi fogyatékosokkal foglalkozó nappali ellátórendszer gondozottjai és gondozói, ugyanis Csizi Péter országgyűlési képviselő olyan útvonalakon vezette körbe őket, melyet a közönséges turisták nem járhatnak be.

Igazi élmény lehetett a túra.
Igazi élmény lehetett a túra

Csizi lapunknak elmondta, hogy mindig is fontosnak vélte, hogy minél több lehetőséget tudjon nyújtani azoknak a pécsi diákoknak, nyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak, akik meg szeretnék nézni a Parlamentet. Csizi hozzátette, hogy minden ilyen illetőségű megkeresést nagyon szívesen lát, ugyanis az Országház bejárásakor az épületet ő nem csupán, mint építészeti remekművet mutatja be a pécsieknek, hanem mint a törvényhozás helyszínét, melynek sajátos hangulata és az itt zajló munkafolyamatok részletei is rendkívül érdekesek.

Egy csoportképre is volt idő
Egy csoportképre is volt idő

Épp ezért – folytatta Csizi – nagyon örült annak, hogy megkereste Orsós Gyurika, akit bizonyára minden pécsi ismer a városból, vagy épp a kiállítótermekből, ahol Gyurika emlékezet után készült nagyszerű rajzai sokszor láthatóak. Gyurikával Csizi pont egy ilyen kiállításon ismerkedett meg 5 éve, azóta tartják a kapcsolatot.

Volt látnivaló bőven
Volt látnivaló bőven

A fogyatékkal élő pécsi képzőművész már többször lerajzolta emlékezetből a Parlamentet – mesélte Csizi –, de nemrég egy telefonbeszélgetés során Gyurika megemlítette neki, hogy nagyon szívesen megnézné a felújított Kossuth teret és persze az Országházat is. Csizi pedig meghívta őt és barátait, és egy nem mindennapi túrát szervezett a közel 60 pécsi fogyatékosnak és gondozóiknak. Ez azt jelenti, hogy nem a megszokott turistaútvonalakat járták be, hanem eljutottak olyan eldugott, vagy épp elzárt helyekre is, melyeket más még nem láthatott. Ezután már csak egy dolog van hátra: ki kell várnunk Gyurika rajzait, melyeket a kirándulás ihletett.