Ha nem fesztiválozik, inkább kerülje Orfűt!

A Fishing on Orfű az egyik legnépszerűbb fesztivál immár, de a rendezvénynek otthont adó, egyébként meghitt és hangulatos faluban akadnak olyanok is, akiket nem izgat a buli, inkább pihenni, lazítani jár(ná)nak le a tópartra a fesztivál alatt, azonban a zaj- és fényszennyezés miatt a nyugis napoknak is lőttek. Utánajártunk, mennyire érdemes óvakodni Orfűtől június utolsó hetében, ott lakókat, nyaralni vágyókat kérdeztünk.

hirdetés

A Fishing on Orfű idén is telt házas és az ország egész területéről vonz látogatókat Orfűre. A fesztivál miatt sokan figyeltek, figyelnek fel a baranyai településre, arról nem is beszélve, hogy komoly bevételt hoz az orfűi turisztikai szektornak. Ám, aki nem vállalkozó vagy fesztiválozó, az már annyira nem örül az eseménynek, Orfű ugyanis egy hatalmas házibuli helyszínévé avanzsál június utolsó hetére.

Egyedi Péter, a fesztivál szóvivője elmondta, minimális a zajszennyezés, hiszen a színpadok nem a településre, hanem az ellenkező irányba néznek, a domboldal felé, az utolsó koncert hajnali kettőkor ér véget.

– A rendezvény után minden helyszínünkön visszaállítjuk az azt megelőző állapotot. Szemetet sem hagyunk magunk után, az utolsó csikkig eltakarítunk mindent, ahogy ez a korábbi években is megtörtént – mondta a szóvivő.

A fesztiválozók azonban nem csak a Fishing területén buliznak, ilyenkor nyaralókat bérelnek – ami a tulajdonosoknak persze jó –, de a vendégek a magánstégekre is rámennek, akarva-akaratlanul szemetelnek és eldobálják a csikkeket a fesztivál területén kívül is.

Az egyik orfűi lakos, Dóri azt mondta, hogy őket maga a buli nem zavarja, mivel a házuk messze van a fesztivál területétől, a Panoráma Kempingtől, ám ha a szomszéd nyaralója ki van adva, a fesztiválozók nem kímélik őket, a bulivonaton pedig nincs fék.

– Ami igazán zavaró, hogy rámennek a privát stégekre, rengeteg szemetet hagynak maguk után, amit nekünk kell eltakarítanunk. A fesztivál idején ráadásul a vízben is sok szemetet látni – így Dóri.

Bár az orfűi lakosok féláron vehetnek jegyet, másoknak ez nem jár meg, tehát a nyaralótulajdonosoknak sem: ők csak úgy profitálhatnak a fesztiválból, ha kiadják házukat abban az időszakban.

Kata azt mondta, hogy ilyenkor szinte lehetetlen a rendszeres tóparti kocogás, babakocsi-tolás, illetve a nyugodt napozás a stégen, és bár a legtöbb fesztiválozó békés, azt tanácsolja, hogy ha nem bírjuk a tömeget, inkább kerüljük el nagy ívben a fesztivált és a környékét. Gábor is – aki maga is orfűi lakos – egyetért, bár ő még annyit hozzátett, hogy a fesztivál gazdasági hozadéka jó dolog, de ha tovább tartana a fesztiválhangulat, azt biztos nem bírná elviselni.

A Fishing on Orfű szervezői azért még annyit elmondtak, hogy különösebb panasz nem futott be hozzájuk az elmúlt években, ennek az lehet az oka, hogy akinek a megszokottan csendes nyári napokhoz képest a Fishing hete kicsit zajosabb, az is megbékél a fesztivállal, hiszen profitál a Fishing által generált turisztikai és gazdasági előnyökből.